Přejít k hlavnímu obsahu

Piškotová roláda, která se povede. Recept Kluků v akci pro začátečníky

Piškotová roláda, která se povede. Recept Kluků v akci pro začátečníky

Piškotová roláda, která povede i začátečníkům? Jednoduchý recept na piškotovou roládu s marmeládou představili v pořadu Kluci v akci televizní kuchaři Ondřej Slanina a Filip Sajler. Moučník nazvali piškotová ruláda, tak se totiž roládě kdysi říkalo. Aby se piškotová roláda povedla a nepopraskala při svinování, použijeme mimo jiné mokrou utěrku.

Pro zajímavost: piškotová roláda se v angličtině sice označuje “Swiss roll” [švýcarská rolka, roláda], piškotová roláda ve Švýcarsku nevznikla, ví se jen, že pochází ze střední Evropy. Odtud se rozšířila do Číny, Japonska, Indie, Latinské Ameriky, Portugalska, Španělska, Švédska a Finska a dalších zemí.

Recept

Na jeden pečicí plech, tedy jednu piškotovou roládu, která se povede s párem šikovných rukou, použijeme 6 vajec140 g moučkového cukru100 g polohrubé mouky a oblíbenou marmeládu – Kluci v akci použili 300 g rybízové marmelády.

  • Nejprve si oddělíme žloutky od bílků do dvou mís. Ondřej Slanina přidává svůj tip: „Když kupujete vejce, tak dávejte pozor na základní věci. Vejce se mimo jiné dělí podle velikosti od S, což jsou ta malá vejce, nejlevnější a bývají i často právě z Polska, pak jsou M, L, a XL velikosti vajec. Když máte v receptu 6 vajec, tak pozor, většinou to jsou právě ta střední vejce,“ upozorňuje v TV pořadu.
  • Žloutky vyšleháme s cukrem. „První fázi šlehání máme za sebou. Musí to být hustá, světle žlutá až bílá pěna,“ prozrazuje, jakou konzistenci a barvu by vyšlehaný žloutek na piškotovou roládu měl mít. Do základu vmícháme mouku.
  • Očistíme metly na ručním šlehači a ušleháme sníh z bílků, který jemně vmícháme do žloutků. „Nejdřív přidáme jenom polovinu ušlehaného sněhu,“ říká Slanina. „To je z toho důvodu, aby nám těsto na piškotovou roládu příjemně zřídlo. Až pak přidáme zbytek sněhu. To nám zapříčiní to, že nám těsto krásně vyběhne,“ prozrazuje recept na dobré těsto na roládu. Těsto by podle něj mělo být hedvábné a krásně nadýchané.
  • Těsto na piškotovou roládu vylijeme na plech vyložený pečicím papírem (nebo dobře promazaný) a rovnoměrně rozetřeme k okrajům. Piškotovou roládu pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut (podle trouby).
  • Po upečení piškotovou roládu opatrně překlopíme na navlhčenou utěrku a pak opatrně strhneme pečicí papír. „Důležité je, že roláda nesmí být studená, ale ani moc teplá. Kdyby vám vystydla, může ztvrdnout a těžce roluje,“ odhaluje tajemství měkké rolády.
  • Potřeme marmeládou a roládu srolujeme. Pocukrujeme, nakrájíme a podáváme s vyšlehanou šlehačkou.

„Tohle to je ideální, historický, krásný, tradiční moučník k odpolední kávě,“ uzavírá recept na piškotovou roládu, která se povede i začátečníkovi v pečení Slanina. „Člověče, je úplně luxusní,“ ochutná Sajler. Dílo se podařilo! A jak vám?

Autor: hobbys.cz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články