Přejít k hlavnímu obsahu

Šunkofleky podle Kluků v akci, výtečná uzená polévka jako bonus

Plejádou různě zapékaných těstovin se ne jako červená, ale jako zlatá nit vinou docela obyčejné české šunkofleky. Čím to je, že máme jejich chuť stále na patře? Profesionální kuchaři z pořadu Kluci v akci to vědí: nic převratného nevymýšlet, ale použít léty prověřené a kvalitní suroviny. V podmínkách běžné domácnosti jsme vyzkoušeli šunkofleky podle Kluků v akci – a bylo to ono. A protože jsme na šunkofleky použili uzená žebra, uvařili jsme při jedné práci i vynikající uzenou polévku skoro zadarmo.

Co je potřeba

500 g suchých těstovinových flíčků
20 g + 1 lžíce sádla
1 velká nebo 2 menší cibule
asi 500 g uzeného masa (maso z žeber, krkovičky)
6 vajec
sůl, mletý černý pepř

Šunkofleky: Kluci v akci vědí jak na to

Zapečené těstoviny, to je jídlo, u kterého se tak říkajíc fantazii meze nekladou. Výsledek bývá obvykle chutný, a nebo alespoň jedlý. Přesto ale, když strávníci spořádají, co jim bylo na talíř naloženo, nejedna hospodyňka musí vyslechnout povzdech: „A nemohla bys někdy udělat obyčejné šunkofleky?“ Ta tradice je zkrátka v nás, seberafinovanější kuchařská kreace nevymaže z našich chuťových buněk připomínku českých šunkofleků. Kluci v akci jsou profíci. Tak mají úctu k tradičním recepturám a vědí, že někdy méně znamená více. Proto se v jejich předpisu na šunkofleky objevuje jen velmi málo suroviny: těstovinové flíčky, šťavnaté „krátké“ uzené maso, cibule, vejce, sádlo, pepř a sůl. A to je vše. To je tajemství výtečných českých šunkofleků.

1

Na přípravu šunkofleků se ideálně hodí maso z uzených žeber. Při jeho nákupu musíme být obezřetní: na trhu bývají dva typy uzených žeber. Masitější uzená vepřová žebra stojí kolem devadesáti korun za kilogram. Ta se na přípravu šunkofleků nevyplatí, v takovém případě by bylo ekonomičtější koupit například uzenou krkovici. Na šunkofleky postačí levnější uzená žebra, jejich cena se pohybuje do čtyřiceti korun. Když jich koupíme přibližně kilogram, bude z nich dost dobrého krátkého masíčka do těstovin, a ještě uvaříme výbornou silnou polévku.

2

Vybraný kousek uzených žeber si necháme nejdřív zvážit. Když souhlasíme, požádáme řezníka o přeseknutí. Je to běžný úkon, nechceme nic mimořádného. Doma uzená žebra důkladně opláchneme ve vlažné vodě, abychom je zbavili pozůstatků z udírny. Pak je dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a uvaříme do měkka. V tlakovém hrnci to trvá asi 40 minut, v obyčejném něco přes hodinu. Maso vybereme, vývar ponecháme v hrnci.

3

Uvařené maso obereme z kostí, případně trochu překrájíme. Zbylý odpad – kosti, chrupavky – vrátíme do hrnce, přilijeme půl litru vody, přivedeme k varu a necháme velmi volným varem „táhnout“.

4

Do jiného hrnce dáme vařit dostatečné množství vody na těstovinové flíčky. Přivedeme ji k varu, osolíme lžičkou soli, vsypeme fleky a hned zamícháme, aby se neslepily u dna. Vaříme jen asi pět minut, aby flíčky zůstaly tuhé – při zapékání změknou. Pak je scedíme a promastíme lžicí sádla (opět proto, aby se neslepily).

5

Jednu velkou nebo dvě menší cibule pokrájíme najemno a dáme zesklovatět na lžíci sádla. Pak přidáme maso a společně chvíli restujeme.

6

Maso s cibulí vmícháme do uvařených flíčků. Dbáme, aby bylo maso v těstovinách rovnoměrně rozložené.

7

Zapékací nádobu vmažeme sádlem. Těstoviny do ní přisypeme. V hrníčku rozšleháme vejce s trochou soli a mletého černého pepře. Vaječnou směsí důkladně prolijeme těstoviny. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby při 200 stupních Celsia zapéct. Po deseti minutách odklopíme, tukem, který je při krajích nádoby vypečený, pokrm pokapeme, zvýšíme teplotu a ještě zapékáme, dokud šunkofleky nemají na povrchu zlatavou kůrku.

8

Necháme chvíli odstát, a pak nejlépe lopatkou nabíráme porce. Šunkofleky dobře chutnají se salátem z čerstvé zeleniny, s kyselou okurkou nebo s jinou nakládanou zeleninou. Můžeme k nim nabídnout třeba i domácí paprikový protlak (viz náš recept).

9

Zatímco nás plně zaměstnávala příprava šunkofleků, na plotně se „volným tahem“ dokonale vyvařily uzené kosti a jiné kousky zbylé po obrání čistého masa. Přes husté síto vývar přecedíme. Máme základ na výtečnou uzenou polévku. Bylo by trochu proti kulinářským zásadám podávat ji společně s druhým chodem z uzeného masa. Proto můžeme vývar jen nechat vychladnout a v lednici uchovat na další den. Komu však dvě „uzená jídla“ nevadí, může v přípravě polévky pokračovat.

    Uzená žebra: Ještě jsme neskončili

    Zatímco nás plně zaměstnávala příprava šunkofleků, na plotně se „volným tahem“ dokonale vyvařily uzené kosti a jiné kousky zbylé po obrání čistého masa. Přes husté síto vývar přecedíme. Máme základ na výtečnou uzenou polévku. Bylo by trochu proti kulinářským zásadám podávat ji společně s druhým chodem z uzeného masa. Proto můžeme vývar jen nechat vychladnout a v lednici uchovat na další den. Komu však dvě „uzená jídla“ nevadí, může v přípravě polévky pokračovat.

    • Do vývaru přidáme nakrájenou zeleninu: kořenovou, pórek, pár růžiček kapusty, kousek květáku – podle toho, co máme v polévce rádi. Zavaříme domácím strouháním nebo krupicovými noky.
    • Tradiční zavářkou do polévky z uzených kostí jsou ječné kroupy, ty je ale dobré předem namočit (nebo i předvařit), protože suché se vaří někdy až půl hodiny. Kdybychom je vařili ve vývaru, přidáme zeleninu, až když jsou kroupy skoro měkké.
    • Velmi dobrá je uzená polévka na selský způsob. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, dvě tři nakrájené brambory a dvě hrsti trhaných krupek. Ochutíme česnekem a majoránkou. Místo trhaných krupek můžeme zavařit ovesné vločky, proprané a spařené jáhly nebo pohanku.

    Autor: hobbys.cz
    Hodnocení
    Zatím žádné komentáře. Buďte první!

    Další zajímavé články