Přejít k hlavnímu obsahu

Kluci v akci: Utopence necháme uležet týden. Celý recept

„Tohle jsou utopenci pro opravdové chlapy. Dědův recept na utopence s cibulí se liší v tom, že se nálev dělá z piva místo vody,“ odkrývá Ondřej Slanina z pořadu Kluci v akci tajemství receptu na utopence, který si půjčil od svého dědy. „Je to opravdový gurmán,“ doplňuje Filip Sajler. Na čem při nakládání domácích utopenců není správné rozhodně šetřit, je cibule.

Co je potřeba

8 špekáčků, 4 velké cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic cukru, lžíci soli, 80 ml octa, 240 ml piva, 4 lístky bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, 8 drobných chilli papriček a mletý pepř

1

„Při výběru špekáčků na nakládání si dejte pozor, jaké kvality masný výrobek kupujete. Utopenec by měl mít pořádný podíl masa. Nejmíň 40 %,“ radí šéfkuchař Roman Vaněk v pořadu Peklo na talíři.

A propo. Podle původní receptury byl pravý špekáček tvořen z 50 % hovězím zadním mase z mladých kusů, z 20 % vepřovým výřezem bez kůže. 30 % špekáčku se skládalo z kostiček nakrájeného špeku. Koření: jen česnek a pepř.

2

Začneme přípravou nálevu na utopence – přichystáme si rozvar. Do kastrůlku nalijeme pivo, přidáme divoké koření – to znamená bobkový list, nové koření a celý pepř. Můžeme použít pepř jak černý, tak bílý. Nesmí chybět sůl, cukr a ocet. Zahřejeme a nálev na utopence promícháme.

3

Co by to bylo za utopence, kdyby nebyly s cibulí. Proto si během přípravy nálevu očistíme a oloupeme cibule. Nakrájíme je na plátky. Cibulí nešetříme.

4

„Špekáčky před nakládáním do sklenice musíme oloupat. Na to zapomíná hodně lidí. Protože když špekáčky neoloupeme, tak je budeme nakládat tak měsíc, než vůbec budou mít nějakou chuť,“ upozorňuje Ondřej Slanina.

5

Špekáčky nakrojíme. Hořčicí smíchanou s pepřem vymazáváme rozkrojená místa, do nich vkládáme kousky cibule a chilli papričky. „Utopenci musí být lehce pikantní, tak chilli papričky nesmí chybět,“ radí Filip Sajler. Utopence nezapomene spíchnout párátky.

6

Do velké zavařovací sklenice minimálně vypláchnuté horkou vodou nejprve na dno vhodíme cibuli. Přidáme utopence a prokládáme cibulí. Každou vrstvu rukou umáčkneme. Zalijeme vlažným nálevem, udusáme a utopence necháme týden uležet v chladné místnosti.

TIP: Vyzkoušejte také recept na utopence naložené v pivu publikovaném na JakTak.cz

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva

Použitá fotografie utopenců v nálevu: il., zdroj a licence: commons.wikimedia.org/wiki/File:Utopenci_%282%29.jpg

Hodnocení
Kratochvilova Michae (neověřeno) | Čt, 12/20/2018 - 21:03

Ahoj,

recept vypadá velmi lákavě. Budu muset zkusit. Mohu doporučit také tento recept https://erecepty.eu/nejlepsi-domaci-utopenci/ podle kterého děláme doma utopence už několik let. Je to také recept po dědovi, který nám je dělal tradičně už od mala. Jsou výborné, necháváme uležet minimálně 12 dní. Pak jsou skvělé

Další zajímavé články