Přejít k hlavnímu obsahu

Plněné ořechy. Vánoční cukroví podle receptu z pořadu Kluci v akci

Plněné ořechy? Vánoční cukroví, které už léta letoucí domácnosti vyrábějí zdobené čokoládou, jinde bez polevy, aby vytvořily dokonalou iluzi pravých vlašských ořechů – symbolu hojnosti. Někde vánoční cukroví plněné ořechy ovoní skořicí, jinde je zvykem přidat do náplně trochu silné černé kávy. Následující recept na plněné ořechy pochází z gastropořadu Kluci v akci – plněné ořechy jsou vyrobené z upečeného ořechového těsta ve formičkách a plněné ořechovým krémem z mletých vlašských ořechů s trochou rumu. Recept bez ostychu označím za klasiku. Osvědčil se už našim babičkám, proto není důvod jej obměňovat.

Co je potřeba

Ořechové těsto na plněné ořechy

Ačkoliv by se mohlo zdát, že vánoční cukroví plněné ořechy bude náročné na čas i přípravu těsta nebo náplně, zkušené cukrářky, hospodyně i sváteční kuchtilky potvrdí, že není tomu tak. Ořechové těsto na cukroví vypracujeme na vále jen z těchto několika surovin:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vaječný bílek

Ořechová náplň do plněných ořechů

  • 150 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1−2 vaječné žloutky
  • 150 g mletých ořechů vlašských
  • 75 g namletých dětských piškotů
  • rum

Jakmile je těsto na plněné ořechy dokonale vypracované a konzistentní, zabalíme ho do potravinářské fólie uležet, nejméně dvě hodiny. V ideálním případě, pokud to kouskem místa před Vánocemi dovoluje mnohdy napěchovaná chladnička, necháme ořechové těsto na plněné ořechy odležet přes noc.

Na druhý den z těsta vypracujeme kuličky, které vmáčkneme do máslem vymazaných formiček na plněné ořechy. Uprostřed uděláme důlek, který budeme později plnit krémem. Pečeme na plechu v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 10 až 15 minut. Záleží na troubě, některá vyžaduje dobu pečení méně. „Skořápky“ na plněné ořechy vyklepneme ještě zatepla a necháme je v krabici ve spíži nebo komoře do druhého dne.

V míse ze změklého másla, moučkového cukru, jednoho nebo dvou vaječných žloutků, rumu, nastrouhaných dětských piškotů a umletých ořechů vypracujeme hladký krém. „Když náplň do plněných ořechů máte tužší, můžete ji navlhčit, nebo naředit ještě rumem,“ doporučuje Ondřej Slanina při přípravě náplně do plněných ořechů v pořadu Kluci v akci.

A teď už zbývá krémem plnit upečené „skořápky“ plněných ořechů. Dáváte-li přednost variantě bez čokolády, máte vánoční cukroví hotové, plněné ořechy necháte už jen v chladu proležet. V oblibě je půlku každého plněného ořechu namočit do čokoládové polevy, tu si vyrobíte z čokolády na vaření (100 g) a ztuženého rostlinného tuku (30 až 50 g) ve vodní lázni.

Polovinu plněných ořechů udělejte bez namáčení do čokolády, druhou půlku s čokoládou a kokosem. Videorecept jak na to je zveřejněn na JakTak.cz: plněné ořechy vánoční cukroví

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva

Plněné ořechy – vánoční cukroví pořídil Dezidor, licence CCA 3.0, zdroj: commons.wikimedia.org/wiki/File:O%C5%99echy_%28cukrov%C3%AD%29.jpg

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Zde naleznete osvědčené, nejlepší recepty na vánoční cukroví s fotkou, podle kterých si pečené i nepečené vánoční cukroví i na poslední chvíli můžete…