Přejít k hlavnímu obsahu

Pravý segedínský guláš z vepřového masa. Recept podle někdejší státní normy

Zveřejnit v současné době recept na segedínský guláš, to je jako nabídnout svou kůži volnému trhu. Segedínský guláš je jídlo, o kterém se mluví. Kolem každého receptu se hned strhne debata: to tam patří, to v žádném případě… Segedínský guláš dle Pohlreicha vypadá jinak… A pak někdo řekne: „Nejlepší segedín stejně dělali před třiceti lety u nás v hospodě Na Růžku.“

No a právě na tento segedínský guláš nabízíme předpis. Přesně tak, jak se vařil ve všech hospodách. A protože se jedná o bývalou československou státní normu, nemáme o svou kůži strach.

Diskuze k článku

Přidat komentář

pavel (neověřeno) | St, 01/06/2016 - 11:17

zdravím všechny,chtěl bych se zeptat jestli je možné někde sehnat kuchařku podle československých státních norem nebo alespoň její kopii?

karel59 (neověřeno) | So, 01/16/2016 - 08:23

není nad starý seged, podle norem

Jirka (neověřeno) | Pá, 03/11/2016 - 16:07

Zdravím,
normy teplých jídel mají v antikvariátu u KAŠNY Opava
antikvariat-ukasny.cz
za 400,-Kč

Míša (neověřeno) | Po, 02/18/2019 - 19:59

Nejlepší recept na segedínský guláš.

László (neověřeno) | Pá, 07/12/2019 - 09:17

Recept na "pravý" neexistuje ani v Maďarsku, kde vznikol, pretože sa nezachoval a už vôbec ho nemohol vedieť nejaký tvorca štátnych noriem za komunistického režimu, ktorý predtým miešal maltu, ale vstúpil do strany a tak ho poslali vymýšľať normy na recepty.
Dnes sa na to pozeráme ako na niečo neuveriteľné a absurdné a mladá generácia neverí, že také niečo bolo v skutočnosti a nie len vo filmoch.

nedalo mi neodpovedat: v tomto pripade norma sluzila ako etalon zhody a kvality. Silne pochybujem ze bolo trestne ju nedodrziavat. Tento tvoj politicky bullshit nema ziadnu hodnotu. Btw dakujem za super recept, riadim sa nim, laska prechadza cez zaludok, vidim to na mojej laske :-)

Jozef (neověřeno) | St, 04/22/2020 - 09:55

Tak najprv pôvod názvu Székelygulyás:
Székely József (1825-1895), maďarský právnik, spisovateľ, básnik a archivár.
Takže žiaden hospodský.
Pravidelný zákazník (štamgast) v malej reštaurácii, v ktorej sa dobre varilo a v ktorej sa vďaka svojím finančným možnostiam denne stravoval (v reštaurácii bol známy kvôli svojmu spoločenskému postaveniu a s jeho súhlasom bolo použité jeho meno na tento guláš).
Čo sa týka ingrediencií, tak okrem bôčika (bůček), sa s maďarským receptom zhodujú. Použité mäso je kvalitné a nie mastné bravčové (vepřové) alebo hovädzie mäso určené na guláš a teda nie bôčik. To socialistické "normy" používali, pretože to bolo jedlo v pouličných a staničných bufetoch vtedajšej doby aby za málo peňazí vďaka obsahovanému tuku (niekedy tam mäso vôbec nebolo, len tá mastná časť - slanina) zasýtilo na dlhú dobu aj pri namáhavej fyzickej práci. V bufetoch sa jedlo často podávalo už od skorých ranných hodín.

Další zajímavé články