Přejít k hlavnímu obsahu

Kluci v akci: Sekaná z mletého masa. Recept na českou klasiku dle Sapíka

„Pustíme se do sekané z mletého masa. Uděláme si typickou českou sekanou,“ uvádí recept Filip Sajler z pořadu Kluci v akci. Na sekanou z mletého masa použijeme podle receptu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka libové i prorostlé vepřové maso a z jedné pětiny maso hovězí, aby se udělal lepivý „prát“, směs se spojila a nemuselo se dávat tolik mouky a strouhanky.

Co je potřeba

Suroviny použité na sekanou z mletého masa podle receptu pořadu Kluci v akci (8 až 10 porcí):

  • 1 kg mletého masa (cca 800 g vepřového mletého masa, 200 g hovězího mletého masa)
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 4 stroužky rozdrceného česneku
  • 3 slepičí vejce
  • trochu vody (aby se směs spojila)
  • 2 namočené vymačkané housky nebo rohlíky
  • 60 g slaniny, nakrájíme na kostičky
  • sůl, pepř, majoránka
  • strouhanka (na zahuštění můžeme použít také hladkou mouku)
  • vepřová bránice (cena cca 40 Kč v řeznictví)

Proč je sekaná z mletého masa u nás tak oblíbená

„Za Rakousko-Uherska jsme měli v Čechách, na Moravě a ve Slezsku vyhlášené uzenáře. Dělali jsme nejlepší uzeniny ve Střední Evropě. A ty uzeniny se odvíjely od různých mletých prátů. Z toho vznikla také klasická česká sekaná. A tam, kde uzenáři působili, se to zakořenilo, a dodnes se tam vyrábí. Proto jsou sekané z mletého masa dobré jak v Bavorsku, tak v Rakousku, na Moravě i v Čechách,“ přiblížil důvody, proč se sekaná z mletého masa těší v našich kuchyních takové oblibě.

„Byla to sváteční, nedělní sekaná, která se dělávala na neděli k obědu s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší,“ doplňuje její historii Sapík.

1

Do mísy dáme vepřové i hovězí maso mleté. Přidáme koření: osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a majoránku. „Sekanou uděláme po staročesku, do směsi dáme rohlíky,“ doplňuje kuchař Filip Sajler z Kluci v akci. Rohlíky nakrájíme, lehce prolijeme vodou a dobře promačkáme rukou. Necháme 5 minut uležet, aby rohlíky nasákly vodu a dobře se zapracovávaly do mletého masa.

2

Mezitím do masové směsi v míse rozklepneme slepičí vejce, přilijeme trochu vody, aby se směs dobře vymíchávala a byla šťavnatá. „Důležité je vymíchat. A neuděláte to nikdy líp, než rukama,“ říká Sajler. Přidáme namočené housky, promačkáme a mícháme.

3

Pokud se nám zdá, že konzistence směsi na sekanou je ještě řídká, použijeme trochu mouky a strouhanky. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli i slaninu. Řádně promícháme a můžeme se pustit do tvarování sekané.

4

Pekáč vylijeme vodou. „Pod sekanou nedáváme tuk, pustí si svůj vlastní,“ prozrazuje tajemství dobré pečené sekané Jaroslav Sapík. Vál nebo stůl, na kterém budeme sekanou z mletého masa tvarovat, si také nejprve potřeme vodou. Vypracujeme šišku nebo dvě a na zabalení sekané použijeme vepřovou bránici. Udrží lepší tvar sekané a výsledek je i šťavnatější.

5

„Mám ve zvyku, že si uprostřed sekané udělám prstem žlábeček. Malinko jej okmínuju. A jak se sekaná přelívá, tak v tom žlábečku drží voda, sekaná se nevysouší a dělá se stejnoměrně,“ vytáhne z rukávu svůj další trik na zachování šťavnatosti sekané šéfkuchař Sapík.

6

Sekanou z mletého masa pečeme 20 minut na 150 °C a pak teplotu snížíme na 90 °C a pečeme ještě půl hodiny. Za stálého přilívání vody, aby se sekaná upekla dozlatova, ale zůstala stále šťavnatá.

7

Sekanou z mletého masa můžeme podávat bramborovým salátem, bramborovou kaší nebo brambory. Vhodná je i svíčková omáčka, nebo ji můžeme jíst jen tak s pečivem a hořčicí.

TIP Jaroslava Sapíka: Pečená sekaná z mletého masa je výborná také s kysaným zelím a bramborovým knedlíkem. Takto udělaná sekaná nahradí i vepřovou pečeni.

Pro inspiraci sdílím výborný recept na domácí sekanou z mletého masa i s vajíčky, okurkou a vídeňskými párky na stránce s návody JakTak.cz.

Autor: hobbys.cz | Zobrazit autorská práva

Fotografie užité k receptu na sekanou z mletého masa ilustrují základní postup výroby masového pokrmu. Autor a licence snímků: Matěj Baťha, CC Attribution ShareAlike 3.0, zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Sekan%C3%A1. Snímek: Domácí sekaná v bránici před upečením je od Michala Klajbana.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Receptů na boršč s červenou řepou je bezpočet. Ruský boršč, ukrajinský boršč, polský boršč… Co region, to jiné přísady i recept. „Základem dobréh…