Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí trnkový likér | 5 vyzkoušených receptů

Jak udělat domácí trnkový likér | 5 vyzkoušených receptůLikér z trnek je výborný a snadno si ho doma připravíte. Základní ingrediencí jsou vždy trnky a pálenka nebo i rum. Chuť doplňuje koření a cukr. Z trnek si můžete vyrobit i sváteční vánoční likér s kořením, jež je pro Vánoce typické – vanilkou, skořicí a hřebíčkem. Trnky jsou nahořklé i plně vyzrálé. Jejich hořkost se zmírní po prvních podzimních mrazících. Nemusíte však na ně čekat, stačí natrhané trnky nechat jeden den v mrazničce. Mráz způsobuje rozpad části tříslovin a zlepší jejich chuť. Připravili jsme pro vás osvědčené a vyzkoušené recepty na domácí trnkový likér. Určitě si mezi nimi nějaký vyberete a my vám garantujeme, že si pochutnáte.

1

Postup výroby je u všech receptů stejný. Nejprve plody trnek přešlé mrazem promícháte s cukrem, alkoholem a dalšími ingrediencemi. Směs se musí nechat stát nejméně dva měsíce v dobře uzavřené těsnící láhvi. Alkohol a cukr se postarají o extrakci šťávy z ovoce. Po uplynutí doby potřebné doby se nápoj jednoduše přefiltruje a přelije do láhví, ve kterých se bude skladovat. Tento základní postup uplatníte při výrobě mnohých domácích likérů.

2

Trnkový likér základní

  • 0,75 l rumu (min. 30%)
  • zralé trnky
  • 300 g cukru

Nejlepší je hnědý rum, který alkoholu dodá jemnou chuť. Nahradit ho můžete i rumem bílým, vodkou nebo jinou pálenkou. Láhev s připraveným obsahem nechte dva měsíce stát v místnosti, kde je min. 20 °C.

 

3

Vánoční trnkový likér

  • 700 g trnek
  • 0,7 l vodky nebo žitné
  • 300 g hnědého cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 svitek skořice
  • ½ vanilkového lusku
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého muškátového ořechu

Postup je stejný jako u základního likéru.

Tip: můžete přidat několik celých kávových zrnek.

 

4

Trnkový likér s medem

  • 250 g trnek
  • 700 ml bílého rumu
  • 200 g medu, nejlépe květového
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 badyán
  • 1 menší skořicový svitek
  • 2 špetky strouhané pomerančové kůry

Trnky rozmačkejte a všechny předepsané ingredience promíchejte v láhvi. Pevně ji uzavřete a na teplém místě nechte směs rozležet. Pak přefiltrujte a stočte do menších láhví.

5

Trnkový likér s červeným vínem

  • 500 g zralých trnek
  • 1 l suchého červeného ovocného vína
  • 1 l vodky
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 hřebíčky
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 svitek skořice
  • 5 lžic hnědého rumu
  • 300 g cukru

Vše smíchejte v láhvi, protřepejte, aby se suroviny dobře promíchaly a nechte v teple 2 měsíce. Postup stejný jako v základním receptu.

 

 

 

6

Trnkový likér našich babiček

  • 1,5 kg trnek
  • 1,5 l tuzemáku
  • 2 l vody
  • 1 kg cukru
  • 1 vanilková tobolka

Každý plod propíchněte (já drtím). Trnky zalijte dvěma litry vroucí vody, nádobu zakryjte a nechte 24 hodin stát. Pak přeceďte, přidejte ostatní suroviny a nechte stát dva týdny. Poté přefiltrujte a naplňte do láhví.

 

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články