Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct jablka v listovém těstě s pudinkovým přelivem | recept

Jak zapéct jablka v listovém těstě s pudinkovým přelivem | recept. Pečená jablka plněná jahodovou zavařeninou a přelitá vanilkovým pudinkem je osvědčená rychlovka, na které si pochutná celá rodina. Náš recept je v „dětské“ verzi, pro dospělé je možné jablka nejprve předvařit ve víně a do pudinku na přelití vmíchat tuzemák (rum) podle chuti. Dezert je výborný i s hruškami.

Co je potřeba

  • listové těsto
  • jablka
  • skořice
  • hřebíček
  • jahodová zavařenina
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • trochu strouhanky
  • uvařený vanilkový pudink 
1

Vyberte si malá jablka, oloupejte je, vykrojte jadřinec a vyskládejte do kastrolu na oloupané slupky. Podlijte trochou vody, přidejte mletou skořici a několik hřebíčků. Pod pokličkou vařte do poloměkka. Před dalším krokem musejí být jablka vychlazená.

2

Listové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce. Na každý čtverec položte předvařené jablko na trochu strouhanky. Ta zachytí šťávu při pečení. Otvor naplňte jahodovou marmeládou, okolo jablka můžete dát několik rozinek, stejně tak do otvoru se zavařeninou.

3

Naplněná jablka zabalte a těsto nahoře spojte půlkou vlašského ořechu. Můžete těsto také zajistit párátky, aby se cípy nerozevřely během pečení. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C do zezlátnutí.

4

Upečené kousky podávejte s vanilkovým pudinkem, který uvařte podle obvyklého receptu. Pudink můžete uvařit s o něco vyšší dávkou mléka, aby omáčka byla řidší.

5

Jestliže se rozhodnete pro hrušky, místo vanilkového pudinku uvařte čokoládový a hotový dezert posypte sekanými, lehce opraženými vlašskými ořechy.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články