Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat ostružinovou zavařeninu s příchutí perníku | recept

Jak udělat ostružinovou zavařeninu s příchutí perníku | recept. Letos se ve velkém urodily ostružiny, jak v lese, tak i šlechtěné v zahrádkách. Bylo by škoda nechat je opadat a nezpracovat, domácí zavařeniny a kompoty se hodí vždy a vyjdou levněji, než byste je koupili v obchodě. Lesní ostružiny mají příjemnou lahodnou chuť, vyšlechtěné jsou trochu jiné, ale i mezi nimi najdete odrůdy s výbornou chutí. U nás na zahradě je letitý ostružinový keř, který má plody dlouhé téměř 2 centimetry, velmi šťavnaté a sladké, ovšem – bohužel, bez typické ostružinové chuti. Proto z nich vyrábím zavařeniny s různými příchutěmi, tu letošní, perníkovou, si můžete udělat také podle nabízeného receptu.

Co je potřeba

  • 1200 g pasírovaných ostružin
  • 800 g krupicového cukru
  • 20 g citrusového pektinu
  • 1 citron v bio kvalitě
  • 2 lžičky perníkového koření
1

Natrhané ostružiny očistěte, opláchněte a vložte do hrnce. Dávám přednost zavařenině bez jadérek, proto ostružiny nejprve rozvařím a pak odstraním pecičky.

2

Přidejte na kousky pokrájený citron i s kůrou a případnými jadérky. Promíchejte, podlijte 100 ml vody, hrnec zakryjte a směs přiveďte k varu. Vařte 2 minuty. Ještě horkou směs důkladně rozmixujte.

3

Ostružinovou kaši protlačte přes jemné síto, zachytí se na něm jadérka. Je to poměrně pracné, ale věřte, ta námaha za to stojí. Prozradím vám „malou vychytávku“, která vám práci ulehčí. V supermarketu si můžete koupit tzv. nekonečný sáček na ovoce a zeleninu. Stojí (2022) dvacet korun a vydrží velmi dlouho. Rozvařené ostružiny po částech přendejte do tohoto sáčku a ručně z nich vymaškejte veškerou tekutinu. V sáčku zůstanou jen téměř suchá semena. Na práci si vezměte jednorázové rukavice, ostružiny intenzivně barví a dostat barvu z nehtů je docela fuška.

4

Cukr promíchejte s pektinem a perníkovým kořením. Ostružinovou kaši zahřejte a promíchejte se sypkými surovinami. Směs uveďte do varu a od chvíle, kdy se začne vařit ji 5 minut promíchávejte tak, abyste nepřerušili var. Odstavte, nechte 5 minut odpočinout a plňte do čistých sklenic. Sklenice uzavřete a postavte na 10 minut dnem vzhůru. Pak obraťte a nechte zcela vychladnout. Při správném postupu zavařenina vydrží více než rok.

Při vaření můžete přidat trochu alkoholu, nebude se tvořit tolik pěny.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články