Přejít k hlavnímu obsahu

Konfitování: Co to je a jak s konfitováním masa začít

Konfitování je odborný gastronomický termín, který se v posledních letech zabydlel i ve slovníčku amatérských kuchařů. Jedná se o technologii tepelné úpravy masa. Konfitování se do povědomí neprofesionálních kuchařů dostalo zejména díky různým televizním pořadům věnovaných vaření. Víte však, že se nejedná o žádný novodobý „vynález“? A už jste zkusili konfitovat?

Konfitování: Nic nového pod sluncem

Pamětníkům s „chlupatým jazýčkem“ jistě nevymizela z patra chuť masových konzerv z doby, kdy se v plechovce nacházelo skutečné maso. A už vůbec nemluvě o zavařovaném vepřovém či husím masu domácí provenience. Zavařením konzervované masíčko bylo měkoučké, ale neztratilo vláknitou strukturu.

Domácí masové konzervy se připravovaly následovně: nejprve se osolené maso poměrně zprudka zapeklo. Z trouby se vyndalo, když sice ještě nebylo měkké, ale už mělo zlatou barvu pečínky. Pak se naskládalo do zavařovacích „masových“ sklenic (ojediněle do plechových konzerv). Zalilo se výpekem a rozpuštěným sádlem. Sklenice se velmi pečlivě zavíčkovaly, naskládaly se zavařovacího hrnce („pařáku“) a buď dvě hodiny, a nebo dvakrát hodinu a půl sterilizovaly. Takové maso je pak jako dort.

Diskuze k článku

Jaros Jamendo (neověřeno) | Čt, 02/11/2016 - 01:22

Naučil jsem se od vás užitečné konfitování. Důvod je prakticky o penězích, o mase, které bych jinak pekl snad každý týden. Je to o úspoře času a zvědavosti. Ke konfitování se hodí masisko v akci, to je hlavní důvod začít. Něco jsem z vašeho receptu zapomněl, takže jsem začal bez marinování. Pochlubím se vizualizací, jak jdu na to já. https://www.youtube.com/watch?v=OsHpiAm1Yf4 Možná používám mnoho zbytečného koření; drtím v mlýnku kmín, celý sáček 25g/1kg masa, podobně je to se spotřebou majoránky. Maso je prý navoňané. Nad to nezapomenu nastříhat rýmovník - molici. Celkově chci sdělit, že pro mě, jako samostatného borce je konfitování vepřového masa druh hraní, alchymie, když vaření nebaví ženu, chlap se uživí sám. Skončit s nákupy hmot v konzervách, párky neznámého složení nebo snad stravování v restauracích. Vlastně jste mi udělali radost. Vím, že mám bojové zásoby a že je pokrm chutný. Šup se skleničkou masa do batohu a v práci je svačina jak vyšitá.

Přidat komentář

Další zajímavé články