Kroupy: Recepty na chutná jídla z neprávem opomíjených krup
Kroupy, svrchní slupky zbavená zrníčka ječmene, jsou přes svůj starobylý původ potravinou, která splňuje požadavky moderní racionální kuchyně. Kroupy jsou chutné, velmi zdravé a skutečně levné. Kroupy lze připravit na mnoho způsobů, a protože jsou chuťově neutrální, nepřejedí se. Kroupa není hloupá. Vyloupnuté ječné zrnko je naopak docela zajímavé, což by mohlo být důvodem vyzkoušet recepty na jídla z krup.
Kroupy: Levné, syté, výživné
Kroupy byly v minulosti jeden z hlavních pilířů stravování. Pro jednoduchost opracování zrna byly nejlevnějším mlynářským produktem. Daly se dobře skladovat, nekazily se, uvařením hodně nabyly. Byly výživné a syté. Proto se kroupy jedly nejen v prostých domácnostech, ale i tam, kde bylo třeba nasytit větší množství lidí – v sirotčincích, ve špitálech, v armádách. Když nebylo nic, byly alespoň kroupy. Snad proto kroupy platily vždy za něco obyčejného.
Zima je dobou krup
V tradičním českém jídelníčku přicházely kroupy na pořad s podzimními plískanicemi. Můžeme si být jisti, že naši předkové nestudovali zásady jin a jang stravování, třebaže kroupa je typicky „zahřívací“ jang potravina. Zimní konzumace krup vycházela z logiky hospodaření: čerstvé potraviny nebyly, vařilo se ze zásob. Naopak bylo poměrně dost masa – v pozdním podzimu a zkraje zimy se zabíjely husy („martinské“) a vepři, ve štandlících dokvasilo kyselé zelí. Asi i proto nám kroupy tak nějak podvědomě ladí s husím sádlem (šoulet), vepřovými škvarky a krví (jelita), s uzeným masem (polévka). V chladných dnech se muselo celý den topit, a tak nijak nevadilo, že kroupy k vaření vyžadují delší čas.
Kroupy ve výživovém hledáčku
- Energie 1496 kJ (356 kcal) ve 100 g suchých krup
- bílkoviny 11 – 13 %
- sacharidy 75 – 85 %,
- tuky 1,8 – 3 %.
- Dále vitaminy skupiny B, vitamin E, železo, kyselina pantotenová, kyselina listová, a další minerální látky.
Kroupy jsou údajně vhodné jako prevence kardiovaskulárních a tak zvaných civilizačních chorob, vředového onemocnění žaludku, zajišťují střevní peristaltiku. Po kroupách se sice ve střevech tvoří větší množství plynů, ale – kulantně řečeno – nezpůsobuje to bolestivé nadýmání. Těhotné ženy a kojící maminky proto kroupy mohou jíst, dokonce jim jsou kroupy pro své nutriční hodnoty doporučovány. Stačí odpolední procházka po kroupovém obědě, a vše je v pořádku.
Vaříme z krup: Příprava
Kroupy se kupují naprosto běžně v prodejnách potravin. Nacházíme je v oddělení mlynářských výrobků a luštěnin. Na sáčku bývá označena jejich velikost – od 10 do sedmi. Jiný rozdíl než velikostní v nich není. Dále můžeme koupit tak zvané trhané krupky (někdy také lámanka, perličky). Chuť i nutriční hodnoty jsou stejné, jen struktura krupek je drobnější a k uvaření potřebují tak poloviční čas. Hodí se hlavně do polévek nebo na kaše. Kroupy se prodávají v 0,5 a 1kg balení, kilo stojí kolem 20 Kč.
Před vařením kroupy promneme ve dvou vodách a máme-li čas, necháme je namočené ve studené vodě, třeba i přes noc. Tím se výrazně zkrátí doba potřebná k varu. Kroupy vaříme v minimálně trojnásobném objemu vody, zpočátku odryté – pění. Uvedeme k varu, teplotu snížíme. Namočené kroupy vaříme asi půl hodiny, nenamočené i víc než hodinu. Použití tlakového hrnce se moc neosvědčilo – uvolněný „šlem“ se dere i přes píst a hrozí ucpání. Vodu případně doléváme, aby kroupy „stále plavaly“. Občas volně zamícháme. Uvařené scedíme (tekutinu můžeme přidat do polévky).
Po uvaření kroupy i krupky nabydou na víc než trojnásobek váhy. Z jednoho kilogramu suchých krup získáme 3,25 kilogramu krup vařených. Jeden hrnek suchých krup váží necelých 270 gramů. Protože se kroupy vaří poměrně dlouho, je ekonomické uvařit najednou celý balíček a nespotřebované zamrazit – rozdělit tak po hrnku do sáčku.
Kroupy: Recepty, které se osvědčily
Kroupy jako příloha
Jednoduché, levné, překvapivě chutné. Na čtyři porce osmažíme na sádle do zlatova dvě cibule, přidáme tři nebo čtyři hrnky vařených krup, promícháme, osolíme a trochu pepříme. Je to vynikající příloha k jakémukoliv „přírodně“ upravenému masu se šťávou.
Šoulet
Šoulet je původně židovský pokrm, ale v podobě „hrách a kroupy“ se připravoval všude. Někdy se výrazu šoulet používá jako obecného označení pro jídlo z krup a luštěniny. Na sádle se do růžova osmaží cibule, přimíchají se kroupy a luštěnina (1:1 nebo 2:1), okoření solí, česnekem, majoránkou, případně pepřem nebo kmínem. Židovská kuchyně používá fazole, husí sádlo a pokrm se zapéká s porcemi pečené husy. Směs je ale výtečná i jen zamíchaná, bez zapečení. A dobře k ní chutná i pečené nebo uzené vepřové maso, škvarky nebo dobrá uzenina. Na snímku šoulet z krup a cizrny s klobásou.
Kroupy do polévky
Kroupy a krupky jsou ideální zavářka do vývaru z uzených kostí (více v receptu na šunkofleky). Kroupy prospějí rovněž bramborové polévce, obzvlášť když je s houbami. Velmi oblíbené jsou i tak zvané „hrstkové“ polévky – od každé luštěniny trochu plus kroupy. Právě pro přípravu polévek se nám hodí mít porci krup připravenou v mrazícím sáčku – stačí vložit do vroucí polévky a krátce provařit. Tip: Když nám zbyde porce šouletu, můžeme zamrazit právě pro účely budoucí hrstkové polévky. Koření v šouletu je stejné jako dáváme do polévky.
Kroupy v kaši
Vařené kroupy a krupky se používají pro tak zvané nastavované kaše. Požití je jednoduché: do bramborové, hrachové, fazolové nebo i dýňové kašezamícháme smaženou cibulku a asi třetinový objem vařených krup nebo krupek. Podáváme s masem, uzeninou, nebo s volským okem
Karbanátky s kroupami
Hrnek mletého masa, hrnek krup, jedno vejce, koření oblíbené v karbanátkách, strouhánka na zahuštění. Vytvarujeme ploché pavézky, obalíme ve strouhánce a zvolna osmaží na tuku. Kroupové karbanátky jsou delikátní, křehké a jemné. Výtečně chutnají s hořčicí, cibulí a dobrým selským chlebem nebo klasicky s kaší
Vegetariánské karbanátky
Vegetariánům kroupy není třeba představovat. Dobře znají i zeleninové placičky s kroupami. Povařenou zeleninu (kapusta, zelí, květák) pomeleme spolu s vařenými kroupami. Okořeníme podle libosti, zpevníme vejcem, zahustíme strouhánkou. V ruce vytvoříme pevným stiskem placičky a usmažíme. Když vynecháme zeleninu a aromatické koření, můžeme z kroupové hmoty tvarovat krokety, které podáváme s dušenou zeleninou.
Tipy
Výborný recept na zabíjačkovou polévku z barvených krup na JakTak.cz.
Varování
Další známé pokrmy z krup Černý kuba (vánoční pokrm se sušenými houbami, zvaný též houbový kuba: Houbový kuba: Kluci v akci) Krupeto (podobně jako rizoto – s masem nebo zeleninou): Recept na krupeto z krup Barvené kroupy (zabíjačkový produkt, kroupy s vepřovou krví, primárně náplň jelit, zbytek se tepelně upraví.)
Diskuze k článku