Přejít k hlavnímu obsahu

Francouzské brambory: Kluci v akci je dělají s uzeným masem | recept

Francouzské brambory: Kluci v akci je dělají s uzeným masem | recept

Francouzské brambory? Kluci v akci ve svém pořadu pochybují, že francouzské brambory pocházejí z Francie. „Ale přeci jenom – Francie je velká země,“ pozastavuje se kuchař Ondřej Slanina v pořadu Kluci v akci nad označením pokrmu „francouzské“ i pro zapečené brambory s uzeným masem. Ať už je zvykem u vás doma dělat francouzské brambory jakkoli, neváhejte se inspirovat receptem z pořadu Kluci v akci. Francouzské brambory podle tohoto receptu jsou jednoduché, pěkně voní, doba pečení je jen 20+ minut a nezašpiníme skoro žádné nádobí.

1

Cibuli (200 g na 6 porcí pokrmu) nakrájíme na klínky, 300 g uzeného masa z komína na kostky. „To budou takové sedlácké francouzské brambory,“ věští Filip Sajler v gastropořadu podle surovin.

2

Kostky uzeného masa vložíme do rozehřáté pánve a zprudka orestujeme. „Když máte takhle dobré uzené maso, slaninu nebo nějaký špek, je na začátek důležité ho pěkně vypéct. Hezky pustí všechen ten tuk. A na tom tuku orestujeme právě tu cibuli a česnek,“ vysvětluje Ondřej Slanina.

3

„Když máme opečené maso, v našem případě pečený bůček na kmíně, je čas přidat cibuli a stále zprudka restovat, aby se cibule hezky zabarvila a zkřehla,“ říká Slanina. Přidáme česnek, nakrájíme 10 stroužků. „S česnekem pozvolna. On se nám rozvoní, ale nesmí se nám spálit,“ dodá Slanina. Směs v pánvi dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a dvěma hrstkami nahrubo nasekaného libečku.

4

Předvařené oloupané brambory (1 kg) nakrájíme na silnější plátky. „Když si brambory vaříte, už je potřeba myslet na to, aby byly na skus. Aby nebyly úplně rozvařené a nerozpadávaly se,“ doporučuje Sajler, jak dosáhnout toho, aby francouzské brambory byly dokonalé.

5

Pekáč vymažeme vepřovým sádlem a můžeme vrstvit. První vrstvu tvoří na dno vyskládaná kolečka brambor, zasypeme ochucenou směsí z pánve, na to položíme druhou vrstvu brambor. Francouzské brambory vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme 20 až 30 minut.

6

V závěru pečení zalijeme vejci (4 ks) rozmíchanými společně se smetanou (100 ml), kterou jsme osolili, opepřili a přidali do ní 2 hrstky nasekané petrželky. Teplotu v troubě snížíme na 150 °C. „Je důležité zálivku z vajec a smetany lít ještě do rozpálených brambor společně s tím základem, aby se nám francouzské brambory hezky nasuflovaly,“ podotýká Sajler.

7

Hotové francouzské brambory s uzeným masem servírujeme s kyselou okurkou.

Tipy

Přečtěte si, jak se dělají pravé francouzské brambory – Pohlreich představil recept v pořadu Šéf na smetaně i ve stejnomenné kuchařce.

Autor: hobbys.cz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články