Přejít k hlavnímu obsahu

Bratislavské plecko, receptura z dob společného státu

Bratislavské plecko, originální receptura 13113 podle někdejší československé státní normy (ČSN). Na bratislavské plecko se nemusí jezdit do slovenského hlavního města, i když je krásné a bratislavské bravčové pliecko tam mimo jiné také vaří. Na bratislavské plecko můžeme zajít i u nás do jídelen či do tradičních restaurací v době podávání tak zvaných „hotovek“. A nebo si vepřovou plec po bratislavsku můžeme udělat sami. Recept není nijak tajný. Přednostínámi nabízené někdejší receptury ČSN je přesně dané množství použitých surovin, aby byl pokrm vyvážený, a dále jasný technologický postup. K němu přidáváme i vysvětlení, proč se to tak dělá, a co se stane, když nebudeme postupovat podle receptu a „uděláme to po svém“.

Bratislavské vepřové plecko, bratislavské bravčové pliecko
Bratislavské vepřové plecko patří do zlatého fondu československé teplé kuchyně ve veřejném stravování. V oficiálních recepturách mělo číslo normy 13113. A protože normy platily po celém území bývalého společného státu, chutnalo bratislavské plecko všude stejně. A nebo alespoň mělo chutnat stejně. Bratislavské plecko je speciálním způsobem upravená dušená vepřová plec, k níž se připravuje typická, na pohled načervenalá a zeleninou pestrá smetanová omáčka mírně „nabřesklé“ chuti. Podává se s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Eva Parašínová (neověřeno) | Ne, 09/29/2019 - 09:39

Objevila jsem před pár lety a od té doby takto pripravuji. Máme s manželem rádi klasická jídla. Je to výborné ????

Karll (neověřeno) | Ne, 02/07/2021 - 14:03

Dnes jsem vařil přesně podle toho receptu. A je to SUPER! Přidal jsem lžičku cukru,ten citron akorat těch 50g. Jen možná méně té mouky na zahuštění. Ale moc jsme si pochutnaly.

Další zajímavé články

Kluci v akci: Boršč s červenou řepou
Receptů na boršč s červenou řepou je bezpočet. Ruský boršč, ukrajinský boršč, polský boršč… Co region, to jiné přísady i recept. „Základem dobréh…