Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pečínku z bažanta | recept

28. Leden 2022

Jak připravit pečínku z bažanta | recept. Bažanta řadíme mezi zvěřinu. Maso bažanta obsahuje minimum tuku a nejchutnější je z mladého ptáka, kdy má ještě jemné maso. Maso ze starších kusů bývá tužší a sušší, před kuchyňskou úpravou se doporučuje předvařit. 

Co je potřeba

Ingredience na 1 bažanta:

  • 50 g slaniny
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kořen petržele
  • kousek celeru
  • sůl
  • 3 kuličky pepře
  • 3 kuličky jalovce
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • větvička tymiánu
  • červené víno na podlévání

 

1

Odleželého bažanta oškubejte, snažte se ho zbavit broků a jemné chloupky opalte plamenem. Pak bažanta vykuchejte, odřízněte pařáty a hlavu a důkladně ho omyjte ve studené vodě. Osušte a nasolte.

2

Škubání bažanta je neskutečná práce. Někteří myslivci stahují bažanta i s kůží, je to rychlejší a ušetříte hodně času.

3

Bažanta obalte plátky slaniny a vložte ho do pekáčku na orestované plátky zeleniny a cibule prsíčky dolů. Část na másle orestované zeleniny vložte i do dutiny břišní. Přidejte koření, maso podlijte a pečte zvolna při 170 °C asi hodinu. Pekáček zakryjte poklicí.

4

Během pečení bažanta občas přelijte výpekem a podle potřeby podlijte vínem. Před koncem pečení zvyšte teplotu, bažanta obraťte a dopečte. Maso musí být měkké. Podávejte s bramborem a brusinkovým kompotem.

Počítejte s tím, že doba pečení staršího kusu může být i dvouhodinová, než bažant změkne. 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články