Přejít k hlavnímu obsahu

Pohlreich: Svíčková na smetaně | recept

„Dneska mám chuť udělat dvě věci. První je jít na výlet. A druhá? Udělat si svíčkovou,“ podělil se o svůj záměr šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro multicooker od Philipsu. Svíčková na smetaně, respektive svíčková neboli hovězí na smetaně je bezesporu typické české jídlo. Neshody ale panují v tom, zda jej připravovat z pravé svíčkové, nebo jiného kusu hovězího. Aby toho nebylo málo, vášnivý spor vedou kuchaři i historici i o tom, zda se název jídla odvíjí od omáčky, která se kdysi podávala při svíčkách, anebo pojmenování druhu hovězího masa.

I když Pohlreich se už několikrát nechal slyšet, že svíčková na smetaně je pro něj staromódní jídlo, které do 20 let zmizí z českých stolů, o svůj recept na svíčkovou na smetaně se tentokrát podělil. Upřednostnil pravou hovězí svíčkovou, nejhodnotnější a nejšťavnatější kus hovězího masa. A proč se tomuto pěknému masu vhodného k dušení, pečení, smažení i roštování říká svíčková? Tvarem se podobá svíci.

Diskuze k článku

Petr-spk (neověřeno) | Ne, 01/15/2017 - 11:23

Ten postup je napsán zmatečně. Viz:
3:Použijeme hrnec pro vaření, maso se zatáhne, přidáme zeleninu
4.Po upečení svíčkovou vytáhneme, na zeleninu můžeme použít slaninu...a začneme ji kořenit..Pohlreich říká: to nejdůležitější na svíčkové je hotové...
5.Svíčkovou se zeleninou přemístíme do pekáče a pečeme při 180° (MOJE POZN: jestli dobře počítám, svíčkovou pečeme už podruhé)..........

Přidat komentář

Další zajímavé články