Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept
Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept. Vaření povidel tj. zahušťování švestek (jiného ovoce) varem nemá tak dlouhou tradici jako sušení ovoce. V knize Česká strava lidová se píše, že vaření povidel bylo na venkově společenskou událostí. Vařily se ve velkém, často příbuzní, sousedé nebo přátelé vařili dohromady a pomáhali si s mícháním. Protože se povidla připravovaly venku ve velkých kotlích nad otevřeným ohněm, musely se neustále míchat, aby se nepřipálily a nezhořkly. Byla to práce namáhavá a zdlouhavá. Obyčejně se vařívalo v noci a to i několik dní po sobě. Správně uvařená povidla vydrží uskladněná i několik let bez ztráty kvality.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak si vyrobit svícen ze zavařovačky na Halloween | DIY
Pomalu ale jistě se děti v mateřských školách i děti z nižšího stupně základních škol ve výtvarné výchově zabývají svátkem Halloween. Připravují kostý…
Jak uchovat houby na zimu podle osvědčených starých receptů | babiččiny recepty
Jak uchovat houby na zimu podle osvědčených starých receptů | babiččiny recepty. Staré recepty mají pro mě zvláštní kouzlo. Obdivuji, jak se dříve upo…
Jak zapéct jablka v listovém těstě s pudinkovým přelivem | recept
Jak zapéct jablka v listovém těstě s pudinkovým přelivem | recept. Pečená jablka plněná jahodovou zavařeninou a přelitá vanilkovým pudinkem je osvědče…
Jak uvařit hrušková povidla | recept našich prababiček
Jak uvařit hrušková povidla | recept našich prababiček. Naše babičky si vážily všeho, co se na zahradě nebo v ovocném sadu urodilo a všechno co se nes…
Jak uvařit mrkvový džem | netradiční recept
Jak uvařit mrkvový džem | netradiční recept. V loňském roce jsem poprvé vyzkoušela sladký rosol s mrkví podle tohoto receptu: https://www.jaktak.…