Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ugrilovat vepřový bůček?

grilovaný bůček

Bůček je bezesporu skvělé jídlo, když víme, jak na něj. A to se pak "olizují" mladí i staří, ženy i muži. Stačí k němu pak podat pár skvělých delikates, jako např. kozí rohy, nakládané cibulky, koření červenou papriku, trošku pepře, chilli a jiné, které máte rádi. Občas s kusem domácího chleba určitě neuškodí. Jak jej připravit, aby byl TOP?

Co je potřeba

  • 1 x 1 kg kus vepřového bůčku
  • 1–2 čajové lžičky soli
  • 1/4 hrnku sójové omáčky
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • Doporučujeme podávat s coleslaw salátem, pečenými houstičkami a zelným salátem

Postup

Nakrájejte vepřový bůček na 1,2 cm proužky a poté proužky rozkrojte na třetiny. Proužky lehce osolte.

Předehřejte gril – nejlépe na dvouzónové pečení

Položte kousky vepřového bůčku na horkou stranu grilu a buďte velmi opatrní, aby díky odkapávajícímu tuku nezačal bůček hořet. Grilujte jen několik minut z každé strany, aby se vytvořila barva, a poté kousky přesuňte na chladnou/nepřímou stranu grilu.

V misce smíchejte sójovou omáčku, med a rybí omáčku a míchejte, dokud se med nerozpustí. Každých 5–7 minut obraťte a potřete kousky vepřového bůčku touto omáčkou, mezi obraceními mějte víko grilu zavřené. Pokračujte tímto způsobem, dokud se bůček nepropeče, celkem cca 30 minut. Před podáváním – jednotlivé housky rychle opečte nad uhašeným uhlím, poté navrstvěte zelný salát, přidejte kousky ugrilovaného bůčku a trochu koriandru. Díky glazurě není třeba přidávat další omáčku, ale pokud máte rádi pálivé pokrmy, můžete přidat pálivou omáčku.

Máte-li rádi maso, určitě si zkuste grilovaný bůček připravit. Potěší vás svou bohatou a plnou chutí, je výborný teplý i studený. Po vychladnutí jej můžete naservírovat, i coby svačinu na výletě, když jej uložíte nakrájený na plátky na chléb. Jde o výtečné jídlo, které se díky strašákům se jménem cholesterol a tuky mnozí vyhýbáme, což je škoda.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články