Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat hlívu ústřičnou | rady a recepty

Jak zpracovat hlívu ústřičnou | rady a recepty. Tato v současnosti nejčastěji pěstovaná houba je zmiňována už v básni z období vlády čínské dynastie Sung (960–1279).  Uměle pěstovat se začala teprve v polovině minulého století v Evropě a dnes ji najdete v nabídce téměř všech obchodů s potravinami. Právě teď jsou ideální podmínky pro její růst. Zkuste spojit příjemné s užitečným a vydejte se na vycházku spojenou s pátráním po hlívě. V článku se dozvíte, kde houbu hledat a jak si s ní poradit v kuchyni.

1

Hlíva ústřičná roste od podzimu na živém i mrtvém dřevě listnáčů. Vzácně ji lze najít i na jehličnanech. Hledejte ji na topolech, vrbách, v bučinách, ale třeba i na zahradě, s oblibou na pařezech ořešáku. Hlívu ústřičnou můžete zaměnit za taktéž jedlou hlívu plicní, liší se od sebe zbarvením klobouku a dobou hlavního růstu. Zatímco hlívu ústřičnou nejčastěji najdete na podzim a v zimě, méně často i na jaře, hlíva plicní roste od jara do podzimu.

2

Plodnice hlívy ústřičné obsahují vlákninu (chitin), která pomáhá při léčbě vysokého cholesterolu. Přípravky z hlívy se využívají např. při léčbě cukrovky, při osteoporóze, artritidě,astmatu, alergii a jiných nemocí. V plodnicích hlívy byla objevena i látka s protinádorovými účinky (pleuran). K posílení imunitního systému se doporučuje denně užívat  5–10 g prášku ze sušené houby nebo 50–100 g houby čerstvé. Jako doplněk stravy se přípravky z hlívy dají koupit v lékárnách ve formě kapslí.

3

Hlívová česnečka

300 g hlívy, 3 velké brambory, lžíce sádla, česnek podle chuti, majoránka, sůl, drcený kmín, vývar z hovězího masa (masox)

Kousky hlívy poduste na sádle, zalijte vývarem a 10 minut vařte. Přidejte kostky brambor, kmín, sůl a stroužek česneku. Vařte doměkka, před koncem ochuťte majoránkou a dalším česnekem podle chuti. 

4

Hlívové chipsy

mladé kloboučky hlívy, sůl, pepř, mletá sladká (pálivá) paprika, hladká mouka, tuk na smažení

Lupeny posypte solí a kořením podle chuti. Nechte 10 minut stát, pak obalte v mouce a smažte v horkém tuku dokřupava. Koření můžete obměnit podle vlastního uvážení. Ještě teplé podávejte.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články