Přejít k hlavnímu obsahu

Vánoční cukroví: Recepty s fotkou

Vánoční cukroví: Recepty s fotkou

Zde naleznete osvědčené, nejlepší recepty na vánoční cukroví s fotkou, podle kterých si pečené i nepečené vánoční cukroví i na poslední chvíli můžete snadno připravit doma. Recepty na vánoční cukroví vždy publikuji s fotkou, abyste věděli, jak cukroví ve výsledku vypadá. Pokud ne originální, alespoň ilustrační. K receptům na vánoční cukroví přikládám kromě obrázků a videí také praktické tipy a triky na těsto, náplně, krémy, tipy pro pečení a užitečné odkazy na dobré internetové stránky, které se recepty a pečením drobného vánočního cukroví také zabývají a které doporučuji.

1

Vosí hnízda (včelí úlky, včelí úly) – nepečené vánoční cukroví

Recept na vosí hnízda, která je v některých domácnostech zvykem nazývat včelí úly, včelí úlky nebo vosí úly. Vosí hnízda jsou nejčastěji plněná vaječným likérem nebo žloutkovým krémem.

2

Vanilkové rohlíčky

Vánoční cukroví se peče podle mnoha receptů a přísad: tradiční, nejlepší jsou vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů, lískových ořechů, vyhledávané jsou však i recepty na vanilkové rohlíčky bez ořechů a bezlepkové vanilkové rohlíčky. Mleté ořechy – ať už lískové, nebo vlašské, však dodávají vánočnímu cukroví jeho křehkost.

3

Linecké cukroví – linecké těsto recepty

Lineckým cukrovím se označuje vánoční cukroví z lineckého těsta. Základem lineckého těsta je máslo, žloutek, cukr a hladká mouka – hotové linecké těsto určené pro pečení lineckého cukroví je před vánočními svátky dobře dostupné i v supermarketech, lepší je ale samozřejmě domácí, tzn. linecké těsto, které si sami vyrobíte ze surovin, ke kterým máte důvěru.

4

Pracny – medvědí tlapky

  • Recept na pracny – dvoubarevné pracny od tety Jarky ze Štoků, Kluci v akci na HOBBYs.CZ
  • Recept na pracny – tři druhy vánočního cukroví z jednoho těsta

Pracny se označují také jako vánoční pracky, vánoční pracny, medvědí tlapky nebo medvědí tlapy. Do cukru na obalování pracen se někdy přidává například skořice, vanilka nebo namleté oříšky pro ozvláštnění cukroví nebo zvýšení křehkosti.

5

Plněné ořechy

Plněné ořechy mají připomínat vlašské ořechy – jejich skořápku i náplň. Vlašské ořechy jsou jedním ze symbolů Vánoc, jsou sice symbolem tvrdé povahy, ale i plodnosti, hojnosti či Božského jídla.

6

Laskonky

  • Laskonky kokosové recept pochází z proslulé Erhartovy cukrárny, specifické jsou hlavně tmavou náplní – karamelovým krémem, recept na laskonky Kluci v akci představili ve svém TV pořadu
  • Laskonky – recept na domácí laskonky od uživatelky Notburgy, recept na laskonky s fotkou a zjednodušeným postupem
7

Zázvorky

  • Zázvorky recept – pravé, staročeské zázvorky, jak je dělávaly naše babičky podle původního předpisu z čerstvého zázvoru.
  • Zázvor byl ostatně základním kořením staročeské kuchyně. V sadě vánočních vykrajovacích formiček (určitě máte doma) najdete tvar, který jste si možná dosud, nedokázali vysvětlit – má symbolizovat právě oddenky zázvoru. Více zajímavostí najdete i v článku Jak v domácnosti využívat zázvor.
8

Išelské dortíčky (išlské dortíčky)

Toto vánoční cukroví zdobené vlašskými ořechy měl nejraději už císař pán Franz Josef, proto si je z rakouských lázní odvážel po krabicích.

Sušenky na išelské dortíčky je dobré upéct na začátku prosince, uschovat v chladu, a náplň či krém do išelských dortíčků nachystat těsně před vánočními svátky.Recept s fotkou a postupem.

9

Kokosky

  • Kokosky ze salka – bleskové kokosky, které budete mít hotové do půl hodinky, recept i s fotkou či nafoceným postupem
  • Rychlé kokosky – recept na „kokosky raz dva“, vánoční cukroví s fotkou, postupem, připravují se tři týdny před svátky

Kokosky raz dva, rychlé kokosky, rychlé kokosky z bílků… Nejlepší recept na kokosky je ten, který se osvědčil o minulých Vánocích. Nemyslíte?

10

Marokánky a florentinky (florentýnky)

Ať už hledáte „marokánky recept“, „marokánky Hanky Křížkové“, která je pověstná tím, že jich peče a rozdává před vánočními svátky snad po tunách, nebo „marokánky Kluci v akci“, nejlepší marokánky jsou ty pravé, podle původního nebo alespoň podle dostupných surovin v našich zemích upraveného receptu. Původ vánočního cukroví – marokánek a florentinek (florentýnek) se připisuje Maroku a slunné Itálii. Ale pozor! Nezaměňujte marokánky za florentinky (florentýnky). Liší se přísadami, které vánočnímu cukroví dávají nevšední chuť.

11

Vánoční perníčky

Upečte si až 200 ks malých vánočních perníčků podle receptu od mladé cukrářky Markéty Králové. Jako bonus video, ve kterém Leona Karasová odhaluje svůj recept na bílkovou polevu na perníčky.

Tipy

Více než 100 receptů na vánoční cukroví + 100 receptů na typická vánoční jídla najdete na: vánoční cukroví recepty s fotkou

Kuchařka Vánoční cukroví ZDARMA na E-mail ze stránky receptů, nápadů a tipů do domácnosti JakTak.cz zde: KUCHAŘKA ZDARMA

Vánoční cukroví – recepty s fotkou na Facebooku: Příznivcům sociálních sítí je určená stránka Vánoční cukroví recepty s fotkou. Přidejte se pomocí “Like” či “Líbí se mi to” a recepty na vánoční cukroví se Vám budou zobrazovat.

Více než 100 receptů na vánoční cukroví + 100 receptů na typická vánoční jídla najdete zde: vánoční cukroví recepty s fotkou

Autor: hobbys.cz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články