Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na vaječný likér s pravou vanilkou | recept na domácí likér

Jak na vaječný likér s pravou vanilkou | recept na domácí likér

Jak na vaječný likér s pravou vanilkou  | recept na domácí likér. Lahodné spojení vajíček, smetany a rumu v té nejvoňavější možné podobě. S vůní pravé vanilky a jemnými, nasládlými tóny bílého rumu, ani nelze jinak. Domácí vaječný likér si můžete podle následujícího postupu připravit kdykoli, nejen na Vánoce.

Co je potřeba

  • 500 ml smetany na vaření
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků
  • 220 g moučkového cukru
  • 300-400 ml bílého rumu

 

1

Do menšího kastrůlku nalijte smetanu a přidejte vyškrábaná semínka z vanilkového lusku, včetně lusku samotného. Za stálého míchání zahřívejte k bodu varu, odstavte a nechejte 1-2 hodiny louhovat.

Jak na vaječný likér s pravou vanilkou | recept na domácí likér
2

Ke konci doby potřebné k louhování a chladnutí ochucené smetany, vyšlehejte elektrickými metlami žloutky s cukrem do pěny.

Jak na vaječný likér s pravou vanilkou | recept na domácí likér
3

Ze smetany vyjměte lusk a vlijte ji k vyšlehaným vajíčkům. Promíchejte.

Jak na vaječný likér s pravou vanilkou | recept na domácí likér
4

Na závěr do základu přidejte rum a opět promíchejte. Pro jemnější likér přilijte jen 300 ml, pro výraznější verzi 400 ml.

Jak na vaječný likér s pravou vanilkou | recept na domácí likér
5

Takto připravený likér rozdělte do lahví a v chladu nechejte alespoň 14 dní odležet. Pak už ale nemusíte odolávat a luxusní likér si dopřejte.

Jak na vaječný likér s pravou vanilkou | recept na domácí likér

Tipy

Pokud máte raději  likéry hustější konzistence, smíchejte smetanu na vaření půl na půl se smetanou ke šlehání.

Varování

Napěněná vrstva vzniklá po rozlití likéru do lahví je způsobena vyšlehanými vajíčky. Po čase zmizí.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články