Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít léčivé účinky jeřabin | recepty tradiční lidové medicíny

Jak využít léčivé účinky jeřabin | recepty tradiční lidové medicíny. Jeřáb (Sorbus) je strom z čeledi Rosaceae. Jeho plody sytě červenooranžové barvy, kůra a listy slouží od starověku až do dnešních dnů v léčitelství při prevenci a léčbě některých nemocí. Jeřabiny jsou cenné zejména díky svému složení bohatému na minerály a vitamíny. Původně se vyznačovaly silnou hořkostí, šlechtěním se jejich chuť zlepšila a některé odrůdy mají dokonce i zasyrova příjemnou sladkokyselou chuť. Chcete-li se o jeřabinách dozvědět více, čtěte dále.

Jak využít léčivé účinky jeřabin | recepty tradiční lidové medicíny

Plody jeřábu mimo jiné obsahují:

  • vitamíny C, E, B1, B2, P, PP, K…
  • karotenoidy
  • kyselinu listovou
  • flavonoidy (chrání buňky před účinky volných radikálů)
  • třísloviny
  • kyseliny sorbovou (antibakteriální účinky) a jablečnou
  • glukosu
  • fruktosu
  • sorbitol
  • pektiny
  • amygdalin

Vitamin C je obsažen v množství větším než v pomeranči, černém rybízu a citronu, obsah vitaminu P a železa je mnohem vyšší než v jablku a karotenu je víc než v mrkvi

Indikace

  • profylaktikum proti nachlazení
  • projímadlo
  • diuretikum
  • tonikum
  • bradavice, papilomy, keratomy
  • žaludeční problémy
  • hemoroidy a gynekologické potíže
  • tonikum
  • sedativum

Čaj z jeřabin

1 lžičku jeřabin zalijte šálkem studené vody a nechte 12 hodin macerovat. Pijte 1–2 šálky denně. Podpůrný lék při revmatismu, zácpě, hemoroidech, působí močopudně

 

Čaj z listů jeřábu

30 g sušených listů přelijte 1 l vroucí vody a nechte louhovat 10 minut. Pijeme 3× denně při průjmu a nevolnosti

 

Jeřabinové kapky

2 lžícČaj z jeřabinye sušených listů jeřábu zalijte 10 lžícemi 40% alkoholu. 3 týdny louhujte, 1×denně protřepat. Přefiltrovat, přelít do tmavé skleničky a užívat 10–20 kapek 1–3×denně na cukr nebo do vody.

Kontraindikace

urolitiáza

gastritida, vředy

problémy s krevní srážlivostí

hypertenze

onemocnění srdce

 

 

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články