Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat pažitku | rady ze zahrady

20. Březen 2022

Jak pěstovat pažitku | rady ze zahrady. Pažitka by neměla chybět (a také většinou nechybí) na žádné zahrádce. Nevyžaduje žádnou velkou péči, daří se jí dobře i bez častého zalévání a množí se i samovýsevem. V kuchyni je všestranně využitelná jak čerstvá, tak mražená (zachovává si barvu a chuť jako čerstvě sklizená). Jestliže ji ještě nemáte, zkuste si pažitku vypěstovat, naše rady se vám budou určitě hodit.

Co je potřeba

viz další text

Pažitka je vytrvalá, mrazuvzdorná zelenina původem pravděpodobně ze Středomoří. Planě roste v celé Evropě, kde se rozšířila v 10. století. Rostlina vytváří trsy vysoké až 30 cm s tenkými trubkovitými listy, vyrůstajícími z drobných cibulek. Listy jsou svěže zelené s charakteristickou chutí. Jsou hojně využívány v kuchyni jako koření do polévek, salátů, pomazánek a dressingů.

Tato oblíbená naťová zelenina je zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B, karotenu, železa, hořčíku a fosforu. Éterické oleje obsahují síru, která zvýrazňuje její chuť.

V květnu začíná pažitka kvést, pokud jí to dovolíte. Květy jsou růžovofialové a po odkvětu plné drobných, černých a lesklých semínek.

Rozhodnete-li se pěstovat pažitku na zahrádce, vyberte slunečné místo – ve vlhku trpí houbovými chorobami. Půdu vyžaduje hlinitou nebo hlinitopísčitou. Důležité je, aby na místě nerostl pýr, ten je téměř nemožné z porostu pažitky odstranit a velmi komplikuje sklizeň. Pažitka je vděčná zelenina, která dobře prospívá i bez hnojení, pokud ale chcete ještě větší výnosy, doporučuje se přihnojování dusíkem po seřezání natě.

Pažitka se množí generativně, semenem nebo rozdělováním trsů. Vysévá se do volné půdy v březnu až dubnu, do řádků od sebe vzdálených 20–30 cm.Semena se nesmějí zasypávat větším množstvím zeminy, klíčí jen vyseté velmi mělce.  Teprve po vyklíčení je vhodné přisypání další zeminy. Pažitka vzchází až za 18–21 dní.

Při dělení trsů oddělujte shluky asi 15 rostlin a sázejte je na vhodná stanoviště. Nejlepší doba je brzy na jaře, nebo v pozdním létě.

Nať pažitky seřezávejte 5–7× za vegetaci. Pravidelným seřezáváním zvýšíte výnos a oddálíte kvetení.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články