Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kořeněný ovocný kompot se sušeným ovocem | recept

Jak připravit kořeněný ovocný kompot se sušeným ovocem | recept. Ať už kompoty jablečné či hruškové, zavařené či právě udělané, jsou vždy s nadšením spořádané. A co teprve, když se při přípravě nebudete držet tradičního čerstvého ovoce, ale kompot obohatíte i o sušené ovoce a oslazený nálev vyměníte za výrazně kořeněný z čerstvého moštu!

Co je potřeba

  • 2 jablka
  • 1 hruška
  • 5 sušených datlí bez pecky
  • 5 sušených švestek
  • 1 hrst rozinek
  • 5 hřebíčků
  • 1 svítek skořice
  • 3 tenké plátky zázvoru
  • 400 ml jablečného moštu
1

Jablka s hruškou oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na větší kousky přibližně o velikost sousta. Současně na půlky překrojte sušené datle a švestky. Rozinky nechejte celé.

Rozinky můžete nahradit brusinkami, které jsou chuťově výraznější a mírně nakyslejší.

2

Nakrájené ovoce vsypte do kastrůlku, přidejte hřebíček, skořici i plátky zázvoru a přelijte jablečným moštem. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5–10 minut, než je ovoce tak akorát a není rozvařené. Poté nechejte pár minut odpočívat, louhovat a podávejte.

Kompot je báječný jak teplý, tak vychlazený a pokud je odleželý v chladu do druhého, pak je opravdu božský, i když jemně zakalený.

Famózního, byť veskrze dospěláckého, kompotu dosáhnete, pokud 150 ml moštu vyměníte za 100 ml bílého vína (lépe polosuchého) a 50 ml griotky.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články