Jak naložit václavky s paprikou do sladkokyselého nálevu | recept na houby
Jak naložit václavky s paprikou do sladkokyselého nálevu | recept na houby. Následující návod je pro zkušené houbaře nebo pro ty, kteří mají někoho takového nablízku. Recept je na houbový salát z václavek a červených paprik. Václavka je mezi houbaři oblíbenou podzimní houbou, je výborná na guláš, falešnou dršťkovou polévku a k nakládání. Je podmíněně jedlá, v syrovém stavu je mírně jedovatá. Při dodržení dostatečně dlouhé doby tepelné úpravy (min. 20 minut) si na ní můžete bez obav pochutnat.
Co je potřeba
- houby václavky
- červená paprika nebo kapie
- kousek celeru
Nálev:
- 1000 ml vody
- 300 ml octa
- 30 g soli
- 150 g cukru
- 10 kuliček nového koření
- 3 zrnka pepře
- 3 bobkové listy
- 2 jalovčinky
Václavka je mezi houbaři poměrně oblíbená, i když se řadí mezi mírně jedovaté houby. Konzumace syrové nebo nedostatečně tepelně zpracované houby může způsobit žaludeční obtíže, průjmy a zvracení. Z tohoto důvodu se musí jídlo z václavek nejméně 20 minut vařit. K jídlu se sbírají jen kloboučky mladších plodnic.
K nakládání do nálevu budete potřebovat mladé kloboučky václavek. Properte je ve vodě a vložte do vroucí osolené vody. Vařte 20 minut a pak sceďte a v ledové vodě prudce zchlaďte. Před dalším postupem nechte houby dobře okapat a vystydnout. Červenou papriku nakrájejte na proužky a promíchejte ji s uvařenými kloboučky. Směsí naplňte sklenice s uzávěrem.
Zalijte studeným nálevem, jen tak omezíte „sliz“, který v houbových zavařeninách někdy bývá. Nálev připravíte z vody, soli, cukru a koření. Nechte společně 10 minut provařit, pak přidejte ocet, znovu uveďte do varu a ještě 1 minutu vařte. Hrnec musí být zakrytý poklicí. Sklenice s houbovou směsí zavařujte při 90 °C po dobu 30 minut.
Varování
Houbu sbírejte jen tehdy, jste-li si stoprocentně jistí, že ji znáte!
Diskuze k článku