Přejít k hlavnímu obsahu

Jak naložit václavky s paprikou do sladkokyselého nálevu | recept na houby

 Jak naložit václavky s paprikou do sladkokyselého nálevu | recept na houby. Následující návod je pro zkušené houbaře nebo pro ty, kteří mají někoho takového nablízku. Recept je na houbový salát z václavek a červených paprik. Václavka je mezi houbaři oblíbenou podzimní houbou, je výborná na guláš, falešnou dršťkovou polévku a k nakládání. Je podmíněně jedlá, v syrovém stavu je mírně jedovatá. Při dodržení dostatečně dlouhé doby tepelné úpravy (min. 20 minut) si na ní můžete bez obav pochutnat.

Co je potřeba

  • houby václavky
  • červená paprika nebo kapie
  • kousek celeru

Nálev: 

  • 1000 ml vody
  • 300 ml octa
  • 30 g soli
  • 150 g cukru
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 zrnka pepře
  • 3 bobkové listy
  • 2 jalovčinky
1

Václavka je podzimní houba, kterou je možné v lesích najít od srpna do října na kmenech, pařezech a kořenech živých i odumřelých stromů. Roste na jehličnatém i listnatém dřevě v trsech, zpravidla ve velkém množství. Své jméno dostala proto, že nejčastěji roste okolo svátku svatého Václava.

2

Václavka je mezi houbaři poměrně oblíbená, i když se řadí mezi mírně jedovaté houby. Konzumace syrové nebo nedostatečně tepelně zpracované houby může způsobit žaludeční obtíže, průjmy a zvracení. Z tohoto důvodu se musí jídlo z václavek nejméně 20 minut vařit. K jídlu se sbírají jen kloboučky mladších plodnic. 

3

K nakládání do nálevu budete potřebovat mladé kloboučky václavek. Properte je ve vodě a vložte do vroucí osolené vody. Vařte 20 minut a pak sceďte a v ledové vodě prudce zchlaďte. Před dalším postupem nechte houby dobře okapat a vystydnout. Červenou papriku nakrájejte na proužky a promíchejte ji s uvařenými kloboučky. Směsí naplňte sklenice s uzávěrem.

4

Zalijte studeným nálevem, jen tak omezíte „sliz“, který v houbových zavařeninách někdy bývá. Nálev připravíte z vody, soli, cukru a koření. Nechte společně 10 minut provařit, pak přidejte ocet, znovu uveďte do varu a ještě 1 minutu vařte. Hrnec musí být zakrytý poklicí. Sklenice s houbovou směsí zavařujte při 90 °C po dobu 30 minut.

Houbu sbírejte jen tehdy, jste-li si stoprocentně jistí, že ji znáte!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články