Jak připravit francouzské makronky – recept krok za krokem
Francouzské makronky jsou v posledních letech velmi populární takřka po celém světě. Můžeme je najít i v běžných supermarketech, a když ne denně, tak alespoň při speciálních akcích např. v rámci dnů francouzské kuchyně. Jsou relativně drahé, a tak si je kupujeme spíše výjimečně. Proč si je nezkusit připravit doma? Je to sice složitější, ale s kusem trpělivosti přípravu i pečení zvládne každý, kdo má chuť si je dát.
Co je potřeba
Na makronky:
-
100 g bílků (asi 3 vejce) – pokojová teplota, ideálně "zralé"
-
140 g mandlové mouky
-
130 g moučkového cukru
-
90 g krystalového cukru
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
1/4 lžičky vinného kamene (nebo špetka kyseliny citronové)
Na francouzský máslový krém:
-
5 žloutků
-
100 g krystalového cukru
-
30 ml vody (cca 3 lžíce)
-
1 hrnek másla (226 g), změklého
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
Špetka soli
Dále budeme potřebovat vybavení:
-
Plech na pečení
-
Pečicí papír
-
Stojanový nebo ruční mixér
-
Cukrářský sáček s kulatou špičkou (vel. 12)
-
Síto
-
Kuchyňská váha
-
(Volitelně) kuchyňský robot na prosívání
1. Příprava suché směsi:
-
Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejte, poté rozmixujte v robotu a znovu prosejte. Opakujte 2–3×. Odstraňte hrubé zbytky.
2. Pusinka (francouzský sníh):
-
Bílky vyšlehejte s vinným kamenem do pěny.
-
Postupně přisypávejte krystalový cukr a šlehejte do pevného sněhu (tuhé špičky).
-
Vmíchejte vanilku a případně gelové barvivo.
3. Macaronage (míchání):
-
Do sněhu přidejte ⅓ suché směsi a jemně vmíchejte stěrkou.
-
Přidejte zbytek a míchejte, dokud těsto neteče jako láva – mělo by tvořit „osmičku“ při stékání ze stěrky.
4. Tvarování a odpočinek:
-
Těsto dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte kruhy (cca 3 cm) na pečicí papír.
-
Poklepejte plechem o stůl, abyste odstranili bubliny.
-
Nechte odpočinout 40–60 minut, až se vytvoří suchá slupka.
5. Pečení:
-
Pečte při 150 °C 12–15 minut.
-
Jsou hotové, pokud se při dotyku nehýbou.
-
Nechte chvíli vychladnout na plechu, pak přesuňte na mřížku.
-
V rendlíku zahřejte cukr s vodou na 115 °C (nebo do rozpuštění).
-
Mezitím žloutky vyšlehejte do pěny.
-
Pomalu nalijte horký cukrový sirup do žloutků za stálého šlehání.
-
Pokračujte, dokud směs nezchladne.
-
Postupně zašlehejte máslo, vanilku a sůl – vyšlehejte do hladkého krému.
-
Krém naneste na polovinu makronek, přiklopte druhou.
-
Makronky uložte do krabičky a nechte odpočinout 24–48 h v lednici – získají lepší texturu.
-
Zrání bílků (2–3 dny v lednici) pomáhá lepšímu výsledku.
-
Těsto nepřemíchejte – jinak makronky nevyběhnou.
-
Vlhkost v místnosti ovlivňuje výsledek – pečte za sucha.
-
Nezoufejte, pokud se nepovedou – vždy budou chutné!