hobbys.cz

Jak uchovat houby na zimu podle osvědčených starých receptů | babiččiny recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uchovat houby na zimu podle osvědčených starých receptů | babiččiny recepty. Staré recepty mají pro mě zvláštní kouzlo. Obdivuji, jak se dříve upotřebilo všechno, co se vypěstovalo nebo nasbíralo v přírodě. Recepty jsou většinou jednoduché, levné a generacemi odzkoušené. Třeba podle posledního receptu v našem článku se tradičně zavařovaly houby na zimu. Takto připravené chutnají v pokrmu jako čerstvé, nepoznáte rozdíl. Recepty jsou napsané v originálním znění.

K tomuto způsobu konzervace můžeme použít všech známých hub, které dáváme do polévek nebo omáček. Jsou to hlavně hříbky, křemenáče, kozáky, klouzky, holubinky, žampiony a jiné. Vybíráme houby nepřestárlé, tvrdé i větší a nečervivé a používáme kloboučků i tření (noha). Houby očistíme a pokrájíme na plátky tak, jako do polévek nebo omáček. Posolíme, trochu okmínujeme a necháme ve vlastní šťávě udusit doměkka. Naplníme do sklenic a povrch zalijeme převařeným máslem nebo jiným tukem tak, aby na houbách byla vrstva asi 1 cm silná. Uzavřeme a sterilizujeme 40 minut při 90 °C.

Upotřebení : Houby v tuku dáváme do polévek, omáček i do jiných pokrmů nebo je smažíme s vajíčky. Sklenice se otevře, tuk svrchu se dá na rendlík a houby na něj. 

Houby ve vlastní šťávě konzervujeme tehdy, nemáme-li přebytek tuku. Je to obdoba předpisu předcházejícího. Očištěné houby nakrájíme na plátky, osolíme tak, jako solíme houby do polévky, okmínujeme a posypeme trochou kyseliny citronové. Necháme asi čtvrt hodiny stát. Houby změknou a zbělí. Pak je dusíme doměkka. Naplníme do sklenic a zavařujeme 40 minut při 100 °C. Používáme je jako houby v tuku. 

Je to vylepšený způsob konzervace v soli, který se vyhýbá největší vadě této konzervy, totiž přesolení hub. Výběr hub je tentýž jako u předcházejících receptů. Pokrájíme houby, předvaříme ve vařící vodě, ke které jsme přidali na 1 l 10 g soli a 20 g kyseliny citronové, aby houby zbělely. Když jsou houby dopola uvařené, přecedíme a rozložíme na mělkou mísu, aby zchladly. Zchladlé naplníme do sklenic a zalijeme je roztokem, ve kterém jsme je předvářeli. Sterilizujeme 45 minut při 100 °C.

Upotřebení jako u čerstvých hub.

Při úpravě hub těmito způsoby je nutno úzkostlivě dodržovat čistotu, jen tak se houby nebudou kazit.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/jak-uchovat-houby-na-zimu-podle-osvedcenych-starych-receptu-babicciny-recepty.html