hobbys.cz

Jak si udělat domácí likér z plodů černého bezu | 2 vyzkoušené recepty

Jak si udělat domácí likér z plodů černého bezu | 2 vyzkoušené recepty. Je nejvyšší čas vydat se na sběr bezinek, dokud ještě nějaké na keřích zbyly, na konci léta sesychají a také ptáci je často sklidí. Poradíme vám, jak si z nich vyrobíte bezinkový likér, který je údajně velmi účinný při bolestech hlavy při migréně. 

Peckovičky černého bezu – bezinky se v lidovém léčitelství doporučují jako prostředek proti bolestem, při ischiasu, revmatismu, zánětu trojklanného nervu a dalších potížích. V syrovém stavu jsou mírně jedovaté (průjmy, žaludeční problémy), po tepelné úpravě trvající minimálně 30 minut je konzumace bezpečná. Při otrhávání bobulek všechny nedozrálé odstraňujte, používejte jen ty černé. Sbírejte bezinky jen v čistém prostředí, nejlepší bývají na okrajích lesních cest. 

Co budete potřebovat: 2500 g očištěných přebraných bezinek, 1 citron, 1,5 lžičky cejlonské mleté skořice, 300 ml rumu, 1500 g cukru, 1,5 lžičky mleté černé kávy, 6 hřebíčků

Výrobní postup: Bezinky vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby hladina byla asi 0,5 cm nad nimi. Vařte 10 minut a přidejte plátky citronu (odstraňte pecky) a ostatní ingredience kromě cukru. Vařte dalších 20 minut a pak odstavte. Přeceďte a jemně vymačkejte, přidejte cukr, povařte 5 minut, odstavte a nechte vystydnout. Pak přidejte rum, stočte do lahví a uložte v chladu. Likér je velmi sladký, doporučuji přidat méně cukru a případně dodat zbytek podle chuti. 

 

Co budete potřebovat: 2,5 l bezinek, 0,75 l vody, 700 g krupicového cukru, malý svitek skořice, 1 hvězdička badyánu (stačí 1/2), 3 hřebíčky, vanilkový lusk, 0,5 l vodky

Výrobní postup: Bezinky zalijte vodou a po patnácti minutách je vymačkejte přes plátno. Přidejte do šťávy všechny ostatní ingredience a vařte znovu 15 minut. Nechte vychladnout i s kořením , studené přeceďte a promíchejte s vodkou. Uchovávejte na tmavém chladném místě.

 


Zdroj: https://www.hobbys.cz/jak-si-udelat-domaci-liker-z-plodu-cerneho-bezu-2-vyzkousene-recepty.html