hobbys.cz

Jak využít vřes obecný jako léčivku | rady a tipy

Jak využít vřes obecný jako léčivku | rady a tipy.

Vřes obecný roste na chudších písčitých a rašelinových půdách nejčastěji na osluněných stanovištích. Místy tvoří rozlehlé souvislé porosty v borových lesích, na pasekách a v okolí lesních cest. Je to stálezelený keřík dorůstající výšky až 50 cm. Kvete v různých odstínech růžové a fialové barvy, méně pak bíle. Kvete od konce července až do října. 

Vřes příznivě působí na látkovou výměnu, využívá se pro močopudné, dezinfekční a protizánětlivé účinky při onemocněních močových cest. Pomáhá i při průjmech, léčbě žaludečních potíží, nemocech jater a žlučníku. Osvědčil se při léčení spánkových poruch, zánětu spojivek a v kombinaci s jinými bylinkami při léčbě diabetu a klimakterických potíží. Je ceněnou léčivkou při dně, látky obsažené v rostlině tělo zbavují kyseliny močové a pomáhá při likvidaci usazených krystalků v kloubech. Vřes nemá žádné známe nepříznivé účinky, ale přesto se o vhodnosti léčby bylinkou poraďte s odborníkem.

Vřes sbírejte v plném květu. Můžete sbírat mladou nedřevnatou kvetoucí nať nebo jen květy s příměsí lístků. Nať seřezávejte ostrým nožem, můžete ji i stříhat nůžkami. Květy sdrhněte z větviček po směru růstu. Vřes velmi rychle schne, není nutné sušení v sušičce. Uschne rozložený ve slabé vrstvě nebo svázaný do svazečků na stinném místě s proudícím vzduchem. Správně usušený vřes vypadá jako čerstvý, zachová si barvu. Suchou drogu skladujte v papírových sáčcích v suchu. 

Čaj z vřesu nepijte nepřetržitě. Po tříměsíční kůře musí následovat minimálně měsíční přestávka.

 

Jako léčivku sbírejte jen původní vřes obecný, zahradní odrůdy se neužívají.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/jak-vyuzit-vres-obecny-jako-lecivku-rady-tipy.html