Jak uvařit mrkvový džem | netradiční recept
Jak uvařit mrkvový džem | netradiční recept. V loňském roce jsem poprvé vyzkoušela sladký rosol s mrkví podle tohoto receptu: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-jablecny-rosol-s-mrkvi-rumem-recept-na-zpracovani-jablek.html Chutnal každému, kdo ho okusil, a proto jsem se, povzbuzena úspěchem, rozhodla zkusit mrkvový džem. Recept pochází z Anglie a doporučují ho jako náplň do piškotových závinů, křehkých těst i ke slepování cukroví z mrkvového těsta.
Co je potřeba
- 1000 g mrkve
- 250 g rozinek sultánek
- 500 ml vody
- 750 g krupicového cukru
- kůra ze 2 citronů
- šťáva ze 3 citronů
- 2 lžičky jemně strouhaného zázvoru
Krok 1
Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubší nudličky. Citronovou kůru nakrájejte na tenké proužky. Zázvor velmi jemně nastrouhejte nebo umixujte.
Krok 2
Nastrouhanou mrkev přendejte do kastrolu, přidejte rozinky a vodu. Uveďte do varu, snižte teplotu a asi 10 minut vařte. Pak přidejte cukr, kůru a šťávu z citronů a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Po rozpuštění cukru už směs promíchejte jen občas a vařte zhruba hodinu, dokud džem silně nezhoustne.
Krok 3
Jakmile je džem dostatečně hustý, promíchejte ho s nastrouhaným zázvorem a ještě 5 minut vařte. Horkým džemem naplňte sklenice, uzavřete víčkem a postavte na 15 minut dnem vzhůru.
Asi po týdnu můžete džem ochutnat. Využívejte ho podle vlastní chuti, třeba i na chléb s máslem nebo palačinky.