hobbys.cz

Jak poznat, že s vaším pagekonem není něco v pořádku a jak to řešit | rady

Jak poznat, že s vaším pagekonem není něco v pořádku a jak to řešit | rady. V současné době gekoni patří mezi velmi oblíbená terarijní zvířata díky jejich relativně klidné povaze a snadnému chovu. A ačkoli jsou u nich při správné péči zdravotní neduhy vzácné, může se vám stát, že se právě váš pagekon nebude cítit nejlépe. Klíčové je problémy podchytit včas. V následujících odstavcích se dozvíte, jak poznat, že se s vaším pagekonem něco děje a jak mu pomoci.

Křivý ocas

Křivý ocas je prvním příznakem hned několika problémů. V lepším případě může jít o dehydrataci, která se snadno řeší tím, že pagekonu dáte několik kapek vody na čenich a necháte ho, ať vodu slíže. Dávejte si poté pozor, aby misku s vodou měl stále plnou a každý večer je ideální terárium orosit rozprašovačem na květiny.
V horším případě se jedná o nedostatek nebo špatné vstřebávání vápníku. V takovém případě je nejsnazší postup koupit minerální doplňky stravy pro plazy obsahující vápník a D3 a přimíchat je pagekonu do kaší pro pagekony nebo třeba do rozmačkaného ovoce.

Nateklé přední končetiny

Nateklé přední končetiny jsou známkou vážného nedostatku vápníku. Opět nejlepším řešením je přimíchat minerální směsi tentokrát ideálně do kaší pro pagekony, které obsahují i další potřebné vitamíny a minerály.

Gumové kosti

Stejně jako v předchozích dvou případech se jedná o nedostatek vápníku. Gumové kosti ale poukazují na extrémní nedostatek a léčba tohoto stavu je velmi zdlouhavá navíc s nejistým výsledkem. V tomto případě doporučuji navštívit veterináře, který může pagekonu dát koncentrát D3. Na vás pak je v péči pokračovat pomocí kaší s přimíchanými minerálními doplňky stravy. Často se ale stává, že kosti zatuhnou ve špatném tvaru a zvíře bude mít do konce života problémy.

Podvýživa

Posledním nejčastějším problémem u pagekonů může být podvýživa. Pozná se poměrně jednoduše, když se podíváte na zadní část zvířete, kde dokážete vypozorovat vyčnívající pánev a stehenní kosti. Pokud toto pozorujete u vlastního zvířete, krmte ho větším množstvím hmyzu nebo ho můžete přikrmovat kašemi pro pagekony. Pokud se jedná o zachráněnce, léčba může být složitější. Ne vždy chtějí zvířata v novém prostředí hned lovit hmyz. Chce to trochu trpělivosti a kromě kaší můžete vyzkoušet také trik, kdy ustřihnete cvrčkovi hlavu a cvrčka i s vytékající tekutinou opatláte pagekonu o tlamu.

Nejvhodnějším krmením je kombinace hmyzu a kaší pro pagekony. Hmyz obsahuje velké množství bílkovin a kaše vitamíny a minerály v ideálním množství.

Vitamínem D3 můžete zvíře velmi snadno předávkovat, což stav ještě zhorší. Jakékoli problémy je tedy vhodné konzultovat s veterinářem!


Zdroj: https://www.hobbys.cz/jak-poznat-ze-s-vasim-pagekonem-neni-neco-v-poradku-jak-resit-rady.html