hobbys.cz

Jak se starat o kuřata | rady pro chovatele

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se starat o kuřata | rady pro chovatele. Ať už se vám vylíhla kuřata v umělé líhni, případně pod kvočnou, která se však o ně nechce starat, nebo jste si od jiného chovatele koupili malá kuřátka, určitě se vám bude hodit několik rad, jak o ně pečovat. Kuřata vyžadují zajištění optimálních podmínek zejména v prvních týdnech života, kdy ještě nemají vyvinutou termoregulaci a bez umělého zdroje tepla se tak neobejdou.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Po vylíhnutí je třeba nechat kuřata řádně oschnout a teprve poté je přemístit do vhodné odchovny. Některým chovatelům postačí papírová krabice s větráním a tepelným a světelným zdrojem. My jsme zvolili dřevěnou bednu s vyvrtanými větracími otvory.

Na dno je vhodné umístit kus lina nebo jiného materiálu, který se snadno čistí. Jako podestýlka se nám osvědčily dřevěné hobliny a jako zdroj tepla nám slouží tepelná rohož – výkon je třeba zvolit podle velikosti odchovny a podle okolní teploty. K topení se dá použít také infra lampa.

Krok 2

Kuřátkům svítíme červenou led žárovkou (nebo jiným vhodným typem osvětlení), která nehřeje, zato však poskyuje pouze mírné osvětlení a zabraňuje tak kanibalismu kuřat – příliš silné světlo není vhodné, neboť se kuřata poté mohou štípat a následky by mohly být pro některé jedince i fatální. V prvních dnech svítíme po celý den i noc, aby si kuřátka navykla na umístění vody a krmiva. V dalších dnech již světlo na noc zhasínáme.

Krok 3

Teplota v odchovně čerstvě vylíhnutých kuřat by se měla pohybovat okolo 33 °C, poté je třeba ji každý týden o 2 °C snížit, aby si kuřata postupně zvykala na nižší teploty. Zhruba po 4 týdnech již mají vyvinutou termoregulaci, avšak s umístěním v kurníku mezi starší drůbež je třeba ještě počkat, až dostatečně vyrostou. Můžeme je však chovat v kurníku odděleně.

 

Co se týče venkovního výběhu – kuřátka zvykáme na pobyt venku postupně, zpočátku postačí malá chvilka, následně můžeme pobyt venku prodlužovat (nejprve za vašeho dozoru, posléze samotné v dobře zabezpečeném výběhu) – záleží na počasí a venkovní teplotě, jiný bude postup na začátku jara a jiný při letním líhnutí. Kuřata jsou náchylná zejména na déšť a vítr, proto je třeba zajistit jim vhodný úkryt – poslouží jim i jako ochrana před prudkým sluncem.

Krok 4

Kuřátka musejí mít stále k dispozici čistou vodu, několikrát týdně obohacenou o přípravek proti kokcidióze (postačí i jablečný ocet) a případně i o vitamínový a minerální roztok pro drůbež (dají se sehnat přípravky určené přímo pro správný vývoj kuřat). Pokud by kuřátka trpěla průjmem, dá se použít i slabý heřmánkový čaj. Je důležité zvolit vhodnou napáječku, do které kuřata nebudou moci vlézt a celá se tak namočit.

Krok 5

Ohledně vhodné stravy se názory chovatelů velmi různí, někdo nedá dopustit na hotové směsi pro odchov kuřat, já však klidně obětuji trochu času a míchám jim směs sama, u těch kupovaných totiž někdy není snadné odhalit přesné složení (především pokud se vyhýbáte GMO potravinám). Mezi hlavní složky krmné směsi patří zejména pšeničný a kukuřičný šrot a poté další obilné i jiné druhy šrotu. Kuřata se krmí ad libitum, tedy krmení je třeba stále doplňovat.

 

Kuřatům od druhého týdne můžeme podávat i zákys, případně bílý jogurt či tvaroh, nasekané spařené kopřivy s natvrdo uvařeným vajíčkem, nastrouhanou mrkev, apod. Složení krmiva je nutné časem upravit, abychom docílili optimální snášky vajec.

 

Pokud odšťavňujete zeleninu (např. mrkev či červenou řepu), nemusíte drť zbylou z lisování vyhazovat, stačí ji smíchat s jogurtem či tvarohem a kuřátka si jistě pochutnají.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/jak-se-starat-o-kurata-rady-pro-chovatele.html