hobbys.cz

Jak si vyrobit voskovaný ubrousek na pečivo | návod

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak si vyrobit voskovaný ubrousek na pečivo | návod. Chcete vědět, jak si vyrobit voskovaný ubrousek na pečivo? Stačí si opatřit látku, včelí vosk a udělat si chvilku času. Voskovaný ubrousek uchová pečivo dlouho vláčné a dá se používat opakovaně. Stačí před dalším použitím setřít vlhkým hadříkem (nikdy nepoužívat horkou vodu, přišli byste o vosk!). Nebudete muset používat umělomotné obaly a plastové sáčky, které nám zahlcují naší planetu, a ještě budete mít chutnější pečivo.

 

Co je potřeba

  • látka, nůžky
  • včelí vosk
  • žehlička
  • pečicí papír
  • chuť udělat radost sobě, kamarádce, svému pečivu

 

Krok 1

Rozmyslíme si, jak velký ubrousek budeme potřebovat. Můžeme si to vyzkoušet tak, že vezmeme utěrku, zabalíme do ní chléb a hned zjistíme, jestli nám stačí ubrousek menší nebo velký. Poměříme a požadovaný rozměr si vystřihneme. Můžeme použít i látku z vyřazeného oblečení nebo ze starého ložního prádla. Recyklace je přece v módě! Okraje látky nemusíme nijak začišťovat, vosk okraje zataví.

 

Krok 2

Včelí vosk rozmačkáme nebo nastrouháme na drobné kousky. Na stůl dáme starou deku nebo osušku. Vosk nám může vytéct přes okraj ubrousku a zbytečně bychom měli znečištěné žehlicí prkno.

 

Krok 3

Rozložíme si pečicí papír, na něj položíme látku, ze které budeme vyrábět ubrousek.

Krok 4

Posypeme rovnoměrně voskem a zakryjeme opět pečicím papírem.

Krok 5

Rozehřejeme žehličku a začneme zažehlovat vosk. Žádný spěch, vosk se začne rozehřívat a vpíjet do ubrousku. Přes pečicí papír je hezky vidět, jestli je vosk všude. Můžeme ještě přisypat vosk, pokud se nám zdá, že někde chybí.

Krok 6

Počkáme minutu a opatrně sloupneme pečicí papír z ubrousku. Vosk nesmí být moc horký ani úplně studený. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. Máme hotovo a můžeme balit pečivo. Voskový ubrousek nám vyjde na pár korun a při správném používání vydrží dlouhou dobu. Hlavně nemýt v horké vodě a neodírat vosk mechanicky. Jestli chceme udělat radost i kamarádkám, uděláme ubrousků více a jestli chcete být za hvězdu, upečeme do ubrousku i domácí chleba :), třeba podle tohoto receptuhttps://www.jaktak.cz/jak-upect-vyborny-domaci-chleb-recept.html

 


Zdroj: https://www.hobbys.cz/jak-si-vyrobit-voskovany-ubrousek-na-pecivo-navod.html