Jak upéct taštičky z listového těsta s tvarohem a jahodami | jednoduchý recept
Jak upéct taštičky z listového těsta s tvarohem a jahodami | jednoduchý recept. První zralé plody je nejlepší jíst jen tak, samotné, čerstvě utržené. Později, kdy je ke sklizni více jahod najednou, přijdou na řadu koláče, zmrzliny, jahodové poháry a nakonec džemy, marmelády a sirupy. Podle receptu v dnešním článku si můžete upéct rychlé a jednoduché šátečky plněné tvarohem a jahodami.
Co je potřeba
- 1 ks rozváleného listového těsta
- 200 g měkkého tvarohu
- lžíci vanilkového pudinkového prášku
- cukr nebo sladidlo podle chuti
- trochu mléka na zředění
- jahody
- žloutek na potření
Krok 1
Koupené a rozválené listové těsto rozdělte na 8 stejně velkých částí. Každý díl v polovině rozkrájejte nožem nebo rádlem. Nedokrajujte do konce, postupujte podle obrázku. Řezy mohou být i šikmé nebo vedené podélně. Jsou důležité, při pečení jimi bude unikat pára a těsto bude hezky lístkovat.
Krok 2
Na nerozkrájenou část (do středu) navrstvěte tvarohovou náplň. Tu připravíte z tvarohu, cukru, pudinkového prášku a malého množství mléka. Vše dohromady vyšlehejte. Tvaroh může být i z vaničky, pudinkový prášek ho zahustí a nebude se roztékat.
Krok 3
Čerstvé jahody omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Menší plody můžete ponechat celé. Jahody vyskládejte vedle sebe do tvarohové náplně. Šátečky uzavřete a okraje pečlivě přimáčkněte (já používám vidličku).
Krok 4
Jednotlivé kousky vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Povrch potřete žloutkem nebo celým rozšlehaným vajíčkem. Vkládejte do vyhřáté trouby a pečte při 220 °C dozlatova. Po upečení přendejte na kuchyňskou mřížku už bez papíru, aby pečivo chladlo i zespoda a těsto zůstalo křehké.