Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si pochutnali
Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také rádi smlsnou.
Zveme proto na speciální „dietní“ jahodové hody. Menu jsme sestavili z domácích receptů posbíraných od lidí, kteří musí dlouhodobě dodržovat nějaké stravovací omezení, a nebo pro dietáře jídlo připravují. Na lehkých svěžích a málo kalorických jahodových dezertech si ale pochutnají i lidé bez jakéhokoliv omezení.
Čas jahod, to není jen krátký úsek několika týdnů v roce. Čas jahod je fenomén. V polovině června je příroda v té nejlepší kondici: všechno roste, nabývá na síle. Klima je vlídné, svěží a vlahé. A tržnice oplývají jahodami těch nejchutnějších odrůd. Bylo by škoda nevyužít sezony a nedopřát si jich co hrdlo ráčí. A to i tehdy, když musíme mít pod kontrolou, co jíme.
Okénko pro alergiky
Z jahod můžeme připravovat lehké svěží dezerty, na nichž si mohou pochutnat i lidé s různými dietami. V některých receptech jsou použity jahody krátce povařené, proto tyto dezerty mohou i alergici – varem se alergeny ztrácejí (laicky řečeno). Přesto je ale třeba i produkty se svařenými jahodami nejdřív vyzkoušet v malém množství, a případný tišící medikament mít při ruce. Protože různý organismus může reagovat různě.
Jahodové dezerty: Pudinky a rosoly
Jahodový „vodový“ pudink
- 350 ml čerstvých jahod
- 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí (40 g)
- 2 lžíce cukru nebo odpovídající množství používaného dia sladidla
- 100 ml vody
Jahody očistíme a „napěchujeme“ do půllitrové odměrky (tím je rozmačkáme). Odměrku doplníme vodou na 450 ml. Jestliže máme pudinkový prášek s nižší gramáží (bývají i 37 g), dáme o 50 ml vody méně. Vlijeme do kastrolku, přidáme cukr nebo sladidlo. Prudce přivedeme k varu. V 50 ml vody rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme do jahod, za stálého míchání krátce povaříme do zhoustnutí (asi minuta dvě).
Horkou hmotu nalijeme do studenou vodou vypláchnutých tvořítek (nebo kónických čajových šálků). Necháme dokonale ztuhnout a vychladit (několik hodin). Vyklopíme na talířek.
Jahodový vodový pudink je překvapivě lahodný bez všech dalších přízdob. Ještě lépe chutná s kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu. Zdobíme lístkem meduňky či máty a čerstvým ovocem (kdo může).
- Obměna: Místo pudinkového prášku můžeme použít maizenu nebo bramborovou škrobovou moučku.
Vhodné pro: celiaky, diabetiky, žlučníkáře, při dělené stravě a nesnášenlivosti mléka (bez smetany), bezcholesterolové a nízkokalorické dietě.
Jahodové želé
- 400 ml rozmačkaných jahod
- 1 balíček cukrářského želé v prášku (s agarem)
- 100 ml vody
- 2 až 3 lžíce cukru nebo používaného dia sladidla
Želatinu rozmícháme s cukrem, doplníme vodou, při mírné teplotě rozpustíme. Přilijeme rozmačkané jahody, zvýšíme teplotu, prudce přivedeme k varu, dvě tři minuty povaříme. Pak nalijeme buď do malých vodou vypláchnutých tvořítek nebo do vodou vypláchnuté kónické misky.
Necháme ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne. Pak buď vyklopíme přímo na talířky nebo na jeden větší talíř, z něhož krájíme porce.
Jahodové želé je velice atraktivní – má „dokonalý“ vzhled a báječně osvěživou chuť. Proto je podáváme hodně vychlazené.Zdobíme meduňkou, mátou, čerstvým ovocem a nějakou pěnovou přízdobou (smetana, pravá šlehačka, jogurt, bílkový sníh).
- Dezert so hodí na odpolední „dámské“ sešlosti nebo na malé rodinné slavnosti – třeba křtiny.
Vhodné pro: celiaky, diabetiky, žlučníkáře, při dělené stravě a nesnášenlivosti mléka (bez smetany), bezcholesterolové a nízkokalorické dietě.
Není vhodné pro lidi s alergií na agar.
Krupicové flameri
Flameri jsou v podstatě studené mléčné obilninové kaše, do kterých se může pro zlehčení přidat před ztuhnutím žloutek a bílkový sníh. Když do kaše přidáváme ovoce, uvaříme ji hodně hustou.
- 400 ml mléka
- 70 g dětské krupičky
- 1 vejce (nemusí být)
- 2 lžíce cukru, medu nebo odpovídající množství používaného dia sladidla.
- 200 g rozmačkaných jahod
- Špetka soli
Z mléka a krupice uvaříme hustou kaši. Odstavíme a chvíli mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Jestli nevadí vejce, vmícháme do kaše žloutek. Přimícháme jahody a nakonec sníh z bílku. Vlijeme do tvořítek (nebo šálků) vypláchnutých studenou vodou, necháme ztuhnout a vychladnout. Podáváme s přízdobou z jogurtu, smetany, šlehačky nebo polité jahodovým rozvarem.
Není vhodné pro celiaky, lidi s nesnášenlivostí mléka, při dělené stravě. Pro snížení energetické hodnoty a cholesterolu lze vejce vynechat. Diabetikům a při nízkoenergetické dietě nenabízíme k flameri rozvar, ale jogurt a čerstvé ovoce.
Flameri “pod sklem”
Atraktivní a lahodný dezert vytvoříme kombinací vrstvy vodového jahodového pudinku či jahodového želé a vrstvy mléčné kaše. Puding či želé vlijeme do tvořítek jako první (bude pak navrchu). Kaší tvořítko doplníme, až když je první vrstva ztuhlá.
Varianta: Flameri můžeme připravit i z jiných obilninových kaší: z pohankové, jahelné, ovesné nebo rýžové.
Jahodové dezerty: Ovocné pěny
Jahodové pěny připravujeme z čerstvých nepřevařených jahod a z mléčného nebo bílkového krému. Podáváme je buď samotné – jen s čerstvým ovocem, a nebo jimi můžeme zdobit pudink, želé nebo flameri.
Tvarohová pěna: Tvaroh vyšleháme s cukrem (medem, sladidlem), přidáme poloviční množství drobně pokrájených jahod a ještě trochu prošleháme. V tvarohu by měly zůstat kousky jahod.
Pěna ze zakysané smetany: 200 g čerstvých jahod rozmačkáme s trochou sladidla (podle chuti), vmícháme 200 ml dobré husté zakysané smetany.
Bílková jahodová pěna. Z bílků a cukru nebo používaného sladidla (med se nehodí) vyšleháme sníh, do kterého postupně zašleháváme rozdrcené jahody – na jeden bílek asi čtyři pět kusů. Šleháme do úplného zhoustnutí. Ihned podáváme.
Bílková pěna se smetanou: Překvapivě lahodný krém získáme, když do bílkového jahodového sněhu ručně vmícháme zakysanou smetanu (na dva bílky 100 ml). Ihned podáváme.
Jahodová šlehačka. Královna všech jahodových pěn. Smetanu ke šlehání, dvě lžíce cukru (nebo používané sladidlo) a jeden balíček ztužovače vyšleháme do tuhé pěny. Přidáme asi 150 gramů pokrájených jahod a dále šleháme, až krém zrůžoví. Protože je ve šlehačce ztužovat, vydrží krém i pár hodin v lednici.
- Jahodová šlehačka velice dobře ladí s jahodovým želé. Nebo ji – pro dospělé – můžeme přizdobit čerstvým ovocem a polít nějakým dobrým likérem (třeba domácím vaječným koňakem) nebo svým oblíbeným alkoholem.
- Další zajímavé a inspirativní “jahodové” recepty jsou k nalezení na stránkách Jaktak.cz ZDE
- Jak udělat mátové a jahodové želé