hobbys.cz

Řeřicha přivolává jaro a vzpruží tělo poničené zimou

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Kdyby se daly kuchyňským bylinkám přisuzovat lidské vlastnosti, mohla by být řeřicha setá představitelka trpělivosti. Na jaře, v létě a na podzim, když truhlíky přetékají bujným kořením, si na řeřichu nikdo ani nevzpomene. Ale její semínka tiše vyčkávají. Pak přijde konec zimy, a tehdy řeřicha zažívá svých každoročních „pět minut slávy“. Když v předjaří naše oči touží po kousku zeleně a zimou potrápené tělo se neodbytně hlásí o vitaminy a minerály, nadešel čas zaset řeřichu. I když se uvádí, že vypěstovat doma řeřichu je snadné, nějaká ta záludnost na méně zkušeného zahradníka přece jenom číhá. Proč a jak pěstovat řeřichu? Nabízím pár tipů.

);">křen.

Pro všechny brukvovité je typická štiplavá chuť, a tu má i řeřicha setá. Příjemnou pálivostí připomíná ředkvičku i křen. Má i zvláštní vůni.

Řeřicha: Malá zásobárna zdraví

Jen pikantní chuť, to by bylo málo. Brukvovité rostliny nás zajímají i z hlediska zdravotního přínosu pro organismu. Řeřicha setá, ač z nich nejmenší, je vydatnou zásobárnou všeho, co tělu prospívá.

Pěstování řeřichy

Ačkoliv bychom řeřichu mohli pěstovat celý rok, obvykle si na ni vzpomeneme v předjaří. Semena řeřichy koupíme na obvyklých místech: v květinářstvích, semenářských obchodech, v zahradnictvích, dost často i v menších venkovských drogériích. Pytlík semínek stojí kolem 10 Kč (údaj únor 2015). Musíme ale dát pozor na datum expedice: semínka by měla být jen z předešlého roku, pak rychle ztrácejí klíčivost.

Doma pro řeřichu najdeme nějakou plochou misku s rovným dnem. Tvar volíme podle toho, kde bude umístěna – bude-li to okenní parapet, hodí se užší a delší podložka, aby se na parapet vešla a nepřečnívala.

Proč na vatu, když máme doma dostatek zeminy pro květiny? Řeřicha klíčí velmi bouřlivě (viz obrázek). Děložní lístky raší do podkladu a pak se rostlina prudce narovná. Na lístcích ulpívají částečky zeminy, které z rychlené bylinky před konzumací nijak nedostaneme.

Sklizeň řeřichy

Průměrně za 10 dní (sedm až 14) naroste do výšky čtyři až osm centimetrů a je připravena ke konzumaci. Větší už nebude. Jakmile začne „klopit hlavu“, je to poslední avízo k sestřihu. Pak nevratně lehne.

Nejpohodlněji se řeřicha sklízí nůžkami. Svrchu uchopíme snopek rostlinek a odstřihneme je těsně nad buničinou. Řeřicha znovu neobroste. Když sklidíme všechny rostliny, buničinu vyhodíme a začneme znovu.

Použití řeřichy v kuchyni

Řeřichu konzumuje jen čerstvou. Není to jen na ochranu vitaminu C. Tepelnou úpravou hořkne a zanechává „mydlinkovou“ pachuť. Proto ji i do polévky přidáváme až při servírování.

Řeřichou sypeme salátypomazánky, pokrmy na talíři. Labužníci se shodnou, že nejlépe chutná na krajíci čerstvého chleba s poctivým máslem.

Řeřicha jako dekorace

Řeřicha setá se někdy doporučuje jako součást jarní a velikonoční dekorace bytu (viz titulní obrázek). Jen je třeba počítat právě s její krátkou dobou života, aby krásný chundelatý zelený kožíšek nelehl už na Bílou sobotu. Výsev je třeba načasovat, což dokážeme jedině empiricky.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/pestujeme/rericha-privolava-jaro-a-vzpruzi-telo-ponicene-zimou