hobbys.cz

Tvarohové těsto: Napečeme z něj na celé svátky sladké i slané pečivo

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Tvarohové těsto je nenápadná zbraň, kterou máme vždy v záloze. I ti, kteří nemají v pečení zálibu, chybí jim zkušenosti, či se nedostává času, jsou při pečení z tvarohového těsta úspěšní. Nevyplatilo by se uzavírat sázku s někým, kdo prohlašuje, že z tvarohového těsta napeče na celé vánoční svátky, silvestra nevyjímaje. Vyhrál by, přesvědčili jsme se o tom. Upekli jsme kolekci svátečního pečiva z tvarohového těsta. Vyberte si. Klidně od každého kousek. A pak můžete pečivo z tvarohového zkusit s námi. Tvarohové těsto: Rychlé, levné, čerstvé

Tvarohové těsto je prima:

Kolik – tolik

Tvarohové těsto se připravuje ze tří stejných váhových dílů mouky, tvarohu a tuku. Mouku používáme hladkou nebo polohrubou. Tvaroh stačí polotučný, ale z balíčku, v tvarohu ve „vaničce“ je víc tekutiny než tvarohové hmoty. Jako tuk je asi nejlepší osvědčená Héra, ale může být i jiný rostlinný tuk na pečení.

Při rozdělávání balíčků s tvarohem a tukem překontrolujeme hmotnost. Někdy se výrobci snaží „oblafnout zákazníka“ nižší gramáží (za stejnou cenu). Všech tří surovin musí být stejné váhové množství.

Vyklopíme do mísy, odvážíme mouku a zpracujeme vláčné těsto. Jde to velmi snadno. Nepřidáváme ani vejce, ani žádné kypřidlo. Soudržnost a kyprost zajistí právě ten tvaroh. Za pět minut máme tři čtvrtě kilový bochánek kvalitního těsta k různému použití.

Drobné sladké tvary z tvarohového těsta

Pracovní plochu jemně podsypeme moukou. Odkrojíme kousek tvarohového těsta, také lehce poprášíme moukou a válečkem tence vyválíme. Vykrájíme „sladké“ sušenkové tvary – kolečka, hvězdičky, hvězdičky.Klademe na suchý plech těsně vedle sebe (při pečení se nafouknou a plošně zmenší). V předehřáté troubě pečeme při 180 až 200 °C, až je pečivo zlaté. Ještě horké kousky obalujeme v moučkovém cukru. Část můžeme ochutit vanilkou nebo vanilinovým cukrem, jiný tvar třeba skořicí. Toto cukroví trochu připomíná boží milosti, ale zachovaná tvarohová stopa je činí chuťově zajímavějším.

Drobné slané pečivo z tvarohového těsta

Vyválíme tenkou placku, potřeme bílkem, velice jemně posolíme hrubší solí a posypeme tím, co máme na slaném pečivu rádi: kmín, mák, sezam, paprika…Rádýlkem nebo nožem nařežeme na tyčinky, čtverečky, trojúhelníčky. V případě různých posýpek volíme i různé tvary (aby měl každý druh svůj tvar). V předehřáté troubě pečeme při 180–200 °C do zlaté barvy.

Sladké koláčky z tvarohového těsta

);" title="Domácí zavařování: Uvaříme džem nebo marmeládu?">marmelády, nebo i celý kousek sladkokyselého jablka. Rohy křížem spojíme. V případě použité marmelády dobře stiskneme i všechny strany cípků (abychom šáteček uzavřeli). Upečeme ve vyhřáté troubě při asi 170 °C(pečeme pomaleji než drobné tvary). Upečené hned sundáme z plechu (kdyby trochu marmelády vyteklo, aby se kousky nepřilepily).

Na snímku: Šátečky plněné brusinkovou zavařeninou a jablky se skořicí.

Slané taštičky z tvarohového těsta

Z tence vyváleného těsta nařežeme čtverce nebo obdélníky. Ze čtverců budeme skládat trojúhelníkové pirožky, z obdélníků čtverhranné taštičky. K jedné straně položíme kousek slané náplně podle vlastní volby: kousek sýra, dobré paštiky, jemně sekaného uzeného masa, lžičku tužšího dušeného špenátu… Náplň přeložíme, okraje dobře stiskneme (třeba pomocí vidličky). Taštičky potřeme bílkem a můžeme posypat třeba kmínem nebo nějakým kořením. Pečeme zvolna při 170 °C, až jsou zlaté.

Paštičky z tvarohové těsta

Termínu paštička se používá ve studené kuchyni k označení podkladového pečiva s „obrubou“, které se plní pikantní náplní. Tvarohové těsto je na přípravu paštiček velmi vhodné. Kulatou formičkou (nebo sklenicí) o průměru asi šest centimetrů vykrájíme kolečka – na jednu paštičku budeme potřebovat tři.

Dvěma kolečkům vykrojíme střed (menší formičkou o průměru asi čtyři centimetry) – vzniknou obroučky. Plné kolečko potřeme bílkem, posadíme na ně obroučku, potřeme bílkem a přilepíme druhou. Dáme na plech a při 180 stupních upečeme do zlaté barvy. Vykrájená kolečka také upečeme, můžeme je pak obalit v cukru a k paštičkám máme ještě pár kousků cukroví.

Dokonale vychladlé paštičky pak ozdobně naplníme nějakou slanou pěnou (uherská, šunková, paštiková, z třené nebo nebo jiného sýra) a podle vlastní volby dozdobíme.

Na snímku: Paštičky plněné šunkovou pěnou.

Sladké záviny z tvarohového těsta

);" title="Jablkový závin z tvarohového těsta | recept">jablkového závinu z tvarohového těsta najdete na stránce JakTak.cz.

Slaný závin z tvarohového těsta

Pečivo z tvarohového těsta není určeno k delšímu skladování. Sice se nezkazí, ale trochu ztrácí na křehkosti.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/tvarohove-testo-napeceme-z-nej-na-cele-svatky-sladke-i-slane-pecivo