hobbys.cz

Šunkofleky podle Kluků v akci, výtečná uzená polévka jako bonus

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Plejádou různě zapékaných těstovin se ne jako červená, ale jako zlatá nit vinou docela obyčejné české šunkofleky. Čím to je, že máme jejich chuť stále na patře? Profesionální kuchaři z pořadu Kluci v akci to vědí: nic převratného nevymýšlet, ale použít léty prověřené a kvalitní suroviny. V podmínkách běžné domácnosti jsme vyzkoušeli šunkofleky podle Kluků v akci – a bylo to ono. A protože jsme na šunkofleky použili uzená žebra, uvařili jsme při jedné práci i vynikající uzenou polévku skoro zadarmo.

Co je potřeba

500 g suchých těstovinových flíčků
20 g + 1 lžíce sádla
1 velká nebo 2 menší cibule
asi 500 g uzeného masa (maso z žeber, krkovičky)
6 vajec
sůl, mletý černý pepř

Šunkofleky: Kluci v akci vědí jak na to

Zapečené těstoviny, to je jídlo, u kterého se tak říkajíc fantazii meze nekladou. Výsledek bývá obvykle chutný, a nebo alespoň jedlý. Přesto ale, když strávníci spořádají, co jim bylo na talíř naloženo, nejedna hospodyňka musí vyslechnout povzdech: „A nemohla bys někdy udělat obyčejné šunkofleky?“ Ta tradice je zkrátka v nás, seberafinovanější kuchařská kreace nevymaže z našich chuťových buněk připomínku českých šunkofleků. Kluci v akci jsou profíci. Tak mají úctu k tradičním recepturám a vědí, že někdy méně znamená více. Proto se v jejich předpisu na šunkofleky objevuje jen velmi málo suroviny: těstovinové flíčky, šťavnaté „krátké“ uzené maso, cibule, vejce, sádlo, pepř a sůl. A to je vše. To je tajemství výtečných českých šunkofleků.

Krok 1

Na přípravu šunkofleků se ideálně hodí maso z uzených žeber. Při jeho nákupu musíme být obezřetní: na trhu bývají dva typy uzených žeber. Masitější uzená vepřová žebra stojí kolem devadesáti korun za kilogram. Ta se na přípravu šunkofleků nevyplatí, v takovém případě by bylo ekonomičtější koupit například uzenou krkovici. Na šunkofleky postačí levnější uzená žebra, jejich cena se pohybuje do čtyřiceti korun. Když jich koupíme přibližně kilogram, bude z nich dost dobrého krátkého masíčka do těstovin, a ještě uvaříme výbornou silnou polévku.

Krok 2

Vybraný kousek uzených žeber si necháme nejdřív zvážit. Když souhlasíme, požádáme řezníka o přeseknutí. Je to běžný úkon, nechceme nic mimořádného. Doma uzená žebra důkladně opláchneme ve vlažné vodě, abychom je zbavili pozůstatků z udírny. Pak je dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a uvaříme do měkka. V tlakovém hrnci to trvá asi 40 minut, v obyčejném něco přes hodinu. Maso vybereme, vývar ponecháme v hrnci.

Krok 3

Uvařené maso obereme z kostí, případně trochu překrájíme. Zbylý odpad – kosti, chrupavky – vrátíme do hrnce, přilijeme půl litru vody, přivedeme k varu a necháme velmi volným varem „táhnout“.

Krok 4

Do jiného hrnce dáme vařit dostatečné množství vody na těstovinové flíčky. Přivedeme ji k varu, osolíme lžičkou soli, vsypeme fleky a hned zamícháme, aby se neslepily u dna. Vaříme jen asi pět minut, aby flíčky zůstaly tuhé – při zapékání změknou. Pak je scedíme a promastíme lžicí sádla (opět proto, aby se neslepily).

Krok 5

Jednu velkou nebo dvě menší cibule pokrájíme najemno a dáme zesklovatět na lžíci sádla. Pak přidáme maso a společně chvíli restujeme.

Krok 6

Maso s cibulí vmícháme do uvařených flíčků. Dbáme, aby bylo maso v těstovinách rovnoměrně rozložené.

Krok 7

Zapékací nádobu vmažeme sádlem. Těstoviny do ní přisypeme. V hrníčku rozšleháme vejce s trochou soli a mletého černého pepře. Vaječnou směsí důkladně prolijeme těstoviny. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby při 200 stupních Celsia zapéct. Po deseti minutách odklopíme, tukem, který je při krajích nádoby vypečený, pokrm pokapeme, zvýšíme teplotu a ještě zapékáme, dokud šunkofleky nemají na povrchu zlatavou kůrku.

Krok 8

Necháme chvíli odstát, a pak nejlépe lopatkou nabíráme porce. Šunkofleky dobře chutnají se salátem z čerstvé zeleniny, s kyselou okurkou nebo s jinou nakládanou zeleninou. Můžeme k nim nabídnout třeba i domácí paprikový protlak (viz náš recept).

Krok 9

Zatímco nás plně zaměstnávala příprava šunkofleků, na plotně se „volným tahem“ dokonale vyvařily uzené kosti a jiné kousky zbylé po obrání čistého masa. Přes husté síto vývar přecedíme. Máme základ na výtečnou uzenou polévku. Bylo by trochu proti kulinářským zásadám podávat ji společně s druhým chodem z uzeného masa. Proto můžeme vývar jen nechat vychladnout a v lednici uchovat na další den. Komu však dvě „uzená jídla“ nevadí, může v přípravě polévky pokračovat.

Uzená žebra: Ještě jsme neskončili

Zatímco nás plně zaměstnávala příprava šunkofleků, na plotně se „volným tahem“ dokonale vyvařily uzené kosti a jiné kousky zbylé po obrání čistého masa. Přes husté síto vývar přecedíme. Máme základ na výtečnou uzenou polévku. Bylo by trochu proti kulinářským zásadám podávat ji společně s druhým chodem z uzeného masa. Proto můžeme vývar jen nechat vychladnout a v lednici uchovat na další den. Komu však dvě „uzená jídla“ nevadí, může v přípravě polévky pokračovat.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/sunkofleky-podle-kluku-v-akci-o-vytecne-uzene-polevce-nemluve