hobbys.cz

Kluci v akci: Čočková polévka jako z francouzské restaurace |recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

„Polévka je skoro v každé národní kuchyni velice důležitá. Francouzská zelená čočka je speciální tím, že se nerozváří, hezky se udržuje pohromadě, nevytváří takovou tu kašovinu. My na francouzskou čočkovou polévku použijeme čočku z oblasti Pui, která je vyhlášená po celém světě,“ uvede recept na čočkovou polévku Filip Sajler v pořadu Kluci v akci. Do této čočkové polévky kuchaři dali i opečenou klobásu. Chutná skvěle! Uvařte si ji také. Budete potřebovat půl kilogramu zelené čočky (namočíme). Jeden řapíkatý celer, jednu mrkev a asi 10 cm pórku nakrájíme na malé kostičky. Místo pórku je možné do čočkové polévky použít cibuli.

Krok 1

Rozpálíme si hrnec. Je potřeba opravdu zvolna zeleninu krátce orestovat, přibližně na šesti lžících oleje. Do základu (aby se koření otevřelo, rozvonělo) můžeme začít přidávat koření. Použijeme římský kmín, asi jednu lžičku. „Kmín je vždycky, když vaříme čočku, důležitý, aby se zlepšila stravitelnost,“ říká Filip Sajler. Nezapomeneme na bobkový list (4 ks), fenykl (1 lžička), snítku tymiánu a také jeden stroužek oloupaného česneku.

Krok 2

Zalijeme vývarem (asi 2 l) [ recept na zeleninový vývar ], přidáme do hrnce scezenou čočku. „Slít vodu z čočky je důležité, aby vás čočková polévka nenadýmala,“ doplňuje Ondřej Slanina v pořadu Kluci v akci. Hrnec přiklopíme a polévku vaříme zvolna tak, aby čočka byla uvařená na skus.

Krok 3

Větší kousky bylinek pak vyndáme z polévky pryč. Polévku osolíme, opepříme a na zjemnění přidáme plátek másla.

Krok 4

Klobásu nakrájíme na kolečka a opečeme na pánvi. „Musím říct, že Francouzi si potrpí na uzeninu, protože té přijde to čočkové polévky skutečně hodně,“ poznamenal Slanina. Klobásku necháme v pánvi jenom tak rozvonět, aby nám pustila trochu tuku, a můžeme ji do polévky nasypat.

Krok 5

Čočkovou polévku servírujeme. Na dozdobení a dochucení můžeme použít crème fraîche, což je hustá zakysaná smetana. Dobrou chuť! Recept na čočkovou polévku dle pořadu Kluci v akci a suroviny jsou určené na 6 až 8 porcí francouzské čočkové polévky.

Doporučuji i tento recept na čočkovou polévku s tipy na další varianty čočkové polévky – sladkokyselou čočkovou polévku (vaří se na Moravě) a lehčí čočkovou polévku s ovesnými vločkami.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/kluci-v-akci-cockova-polevka-jako-z-francouzske-restaurace-recept