hobbys.cz

Plundrové těsto: Co uměly prababičky, dokážeme také

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Šneky, croissanty, kapsičky či taštičky plněné čokoládou, žloutkovým krémem, špenátem, sýrem. Rychle jsme si zvykli na typ pečiva, které je nadýchané a křehké, ale přitom vláčné. Najdeme je v každém evropském pekařství. Není nejlevnější, což je asi jediná jeho „vada na kráse“. Jenže to nám nemusí vadit. Pečivo lehké jako dech můžeme upéct doma. Nevyjde draho a každému dopřejeme, co hrdlo ráčí. Při dodržení receptury se povede i napoprvé. Je to vyzkoušené.

Co je potřeba

  • Překládané těsto plundrové: Rozpis
  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 125 ml mléka + 4 lžíce na kvásek
  • 40 g cukru
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku
  • 2 vejce a 1 žloutek (bílek uchováme na potření)
  • 20 g (půl balíčku) droždí
  • 5 g soli

Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/plundrove-testo-co-umely-prababicky-dokazeme-take