hobbys.cz

Kluci v akci: Vanilkové rohlíčky podle receptu babičky Arnošta Lustiga

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Recept na vanilkové rohlíčky. Tradiční vánoční cukroví? Přece vanilkové rohlíčky. Najdeme je na vánočním stole nejen v českých domácnostech. V Německu a Rakousku se vanilkové rohlíčky se těší popularitě pod názvem Vanillekipferl. Co domácnost a region, to jiný recept. Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy, vanilkové rohlíčky s arašídy nebo ořechy lískovými, z mandlemi nebo kaštanovým pyré… Kluci v akci představují jednoduchý, ale zato osvědčený recept na vanilkové rohlíčky, který nemůže zklamat.

„Každý dělá speciální vanilkové rohlíčky,“ poukazuje na rozmanitost receptů kuchař z televizního pořadu Kluci v akci Ondřej Slanina. „Přesně tak. Jaké rohlíčky doma děláte, to je samozřejmě originál, my máme tenhle recept, který jsme dostali,“ doplňuje Filip Sajler.

Krok 1

„Recept na vanilkové rohlíčky je velice jednoduchý. Prakticky všechny suroviny, které máme na stole připravené, smícháme dohromady,“ říká Slanina. Zároveň doplňuje důležitou věc: V den, kdy budete péct vánoční cukroví, a to i vanilkové rohlíčky, ráno vytáhněte všechny suroviny z chladničky. To proto, aby se vám vyrovnala teplota. Díky tomu nehrozí, že se těsto srazí.

Krok 2

Do mísy vsypeme 210 g světlé mouky, 110 g másla, přisypeme 20 g moučkového cukru a 40 g mletých ořechů. Mletých oříšků nedávejte méně, právě ořechy se nám postarají o křehkost vanilkových rohlíčků. A pak důkladně promícháme. „Vždycky přidávejte nejprve ty sypké věci, až pak do mísy přidávejte ty ostatní,“ radí Slanina v receptu prezentovaném v pořadu Kluci v akci.

Krok 3

Přidáme povolené máslo a ze směsi vypracujeme hladké, vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme odležet jednu hodinu v chladničce.

Krok 4

Po hodině se pusťme do tvarování vanilkových rohlíčků. Odleželé těsto vybalíme z fólie a uválíme z něj hady. A teď máme dvě možnosti, jak vytvarovat vanilkové rohlíčky. Buď si je nakrájíme na kousky, uhněteme kuličky a vyválíme na vále dvěma prsty ruky, anebo uděláme vždy „malého hada“ a zahneme do tvaru rohlíčku. První technikou se vytvarují vanilkové rohlíčky, které mají nadýchanější tvar uprostřed.

Krok 5

Vanilkové rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Plech s rohlíčky vložíme do rozehřáté trouby na 170 °C a cukroví pečeme pěkně dorůžova.

Krok 6

Čas, během kterého se vanilkové rohlíčky pečou v troubě, zužitkujeme tím, že si z moučkového a vanilkového cukru vyrobíme posypku. Místo vanilkového cukru můžeme použít mletou vanilku. Každý vanilkový rohlíček obalíme směsí ještě zatepla.

Tipy & Triky a posbírané babské rady na těsto na vanilkové rohlíčky: aby se netrhalo, zda lze použít med místo cukru nebo proč mandle do vanilkových rohlíčků nemeleme.

Předně řezané recepty – vánoční cukroví recepty s fotkou v receptáři nápadů pro šikovné ruce HOBBYs.CZ


Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/kluci-v-akci-vanilkove-rohlicky-podle-receptu-babicky-arnosta-lustiga