hobbys.cz

Kluci v akci: Nakládaný hermelín. Chalupářský recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

„Nakládaný hermelín musí být pořádně vychucený,“ říká Filip Sajler z pořadu ČT Kluci v akci. Hermelín nakládaný s cibulí, česnekem, beraními rohy v oleji se výborně hodí třeba na víkendový pobyt na chalupě nebo k pivu. Aby hermelín byl správně naložený, děláme ho už dva až čtyři dny před konzumací. Kluci v akci se podělili o svůj „chalupářský“ recept, nakládaný hermelín chutná výtečně. Je to prostě sýrová pochoutka!

Krok 1

Kluci v akci: Na nakládaný hermelín použijte ajvar

Jak na to? „Když hermelín před jeho nakládáním do sklenice rozkrojíme, potřeme ho ajvarem. Ajvar je taková zeleninová pálivá pasta,“ vysvětluje Filip Sajler z pořadu Kluci v akci. „Přesně tak, v ajvaru je hodně paprik, trošku lilku a rajčata. Prostě pikantní zeleninová pasta,“ upřesňuje složení pokladu srbské kuchyně.

Ajvar bývá označován také jako srbský zeleninový kaviár. K dostání je v regálech mezi kečupem a hořčicí, orientační cena 690g ajvaru zavařeného ve sklenici od Podravky vyjde na 109 Kč za kus. Máte-li ve své blízkosti krámek s balkánskými specialitami, máte vyhráno. Určitě v něm pravý ajvar pořídíte. Vyrobit si můžete i domácí ajvar.

V nakládaném hermelínu nesmí chybět cibule, česnek, beraní rohy, bobkový list a nové koření. Naložit ho můžeme v obyčejném slunečnicovém oleji.

Cibuli očistíme, zbavíme slupky a nakrájíme na proužky. Na plátky nakrájíme česnek. K nakládání hermelínu použijeme nejlépe česnek od českých zemědělců. Protože má výraznější chuť a je čerstvější než ten dovezený z Číny nebo Španělska. Hermelíny určené k naložení rozkrojíme podélně napůl, potřeme ajvarem a půlky hermelínu zase spojíme.

Nachystáme si čistou sklenici, do které budeme hermelíny plnit. Nezáleží na tom, jaké zavařovací sklenice použijeme. Podstatná je velikost, abychom hermelíny se zeleninou a kořením do sklenic napěchovali, a také dobrý uzávěr.

Ve sklenici pak prokládáme hermelíny s cibulí a zeleninou. „Nakládáme“ na sebe, respektive suroviny „prokládáme“, tedy střídáme. Cibule, česnek, hermelín, beraní rohy a zase uděláme další vrstvy podle počtu hermelínů.

Krok 2

Nakládaný hermelín nechte marinovat dva až čtyři dny

Lehce upěchujeme, přidáme nové koření, bobkový list, pepř a na závěr zalijeme slunečnicovým olejem pěkně až po okraj sklenice. Nakládané hermelíny uzavřeme a dáme do chladničky. „Za dva až tři dny, pro gurmány až za čtyři dny, budou hermelíny pěkně proleželé,“ říká Sajler. Dobrou chuť!

Krok 3

Které ingredience Kluci v akci na nakládané hermelíny použili v TV:

4 ks hermelínu, 4 lžíce ajvaru, 4 cibule, 6 stroužků česneku, 8 beraních rohů, 4 bobkové listy, 12 kuliček nového koření, slunečnicový olej, pepř

Vyrobte si domácí nakládané hermelíny podle své chuti, recept z pořadu Kluci v akci si upravte „podle svého gusta“. K nakládání hermelínu zužitkujte na proužky nakrájenou červenou a zelenou papriku, pálivou papričku a další oblíbené příchutě.

Doba marinování nakládaných hermelínů se v receptech různí. Záleží na tom, jak “rozležený” nakládaný hermelín máte nejraději. Experimentujte.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/kluci-v-akci-nakladany-hermelin-chaluparsky-recept