hobbys.cz

Pěstování stévie: Jak pěstovat stévii sladkou, jejíž listy jsou až 45krát sladší než cukr

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Zázračnou bylinku stévii sladkou z Paraguaye lze v našich podmínkách pěstovat v nádobách, květináčích na parapetu a stanovištích, na která během dne dopadají intenzivní sluneční paprsky. Nejlépe se ale stévii daří ve sklenících. Pokud zvažujete, že se pustíte do pěstování stévie sladké i vy, nebo se o stévii zajímáte jako o přírodní, zdravotně nezávadné sladidlo, s chutí se pusťte do čtení dalších řádků.

Stévie sladká není jen tak obyčejná bylina. I když sladidla ze stévie byla v Evropské unii povolena teprve v roce 2011, její účinky po staletí znali už staří jihoameričtí indiáni etnické skupiny označované Guaraní. Stévii sladkou nazývali ka’a he’ê, čili „sladká bylina“, a používali ji například ke slazení nápojů. Její listy jsou 30-45krát sladší než obyčejný stolní cukr! A sladidlo získávané ze stévie sladké je až 300krát sladší. Proto se používá například k výrobě nápojů jako je coca-cola.

Ostatně obchod se stévií sladkou zažívá obrovský rozkvět ve vyspělém světě. A důvod? Stévie sladká je ceněná jednak jako přírodní sladidlo s nulovou kalorickou hodnotou, ale i jako medikament účinný v boji proti civilizačních chorobám.

Našla si uplatnění jako:

Žvýkání lístků stévie sladké navíc pomáhá v prevenci kazivosti zubů a parodontózy a omezuje zápach z úst. Údajně je prospěšná také ve snaze snížit únavu nebo touhu po tabáku a alkoholických nápojích.

I když rostlinu a sladkou chuť stévie detailně popsal až švýcarský botanik Moisés Santiago Bertoni v roce 1899, jako první propadly kouzlu stévie Japonci v 70. letech 20. století. Japonci v současné době spotřebují více stévie sladké než kterákoli jiná národnost na světě.

Pěstování stévie sladké v domácích podmínkách

Rod Stevia se skládá z 240 druhů rostlin pocházejících z Jižní Ameriky, Střední Ameriky a Mexika. Semena stévie sladké pořídíme v zahradnictví, snadno dostupné jsou už i v internetových obchodech s osivem.

  1. Rostlinka ve své domovině dorůstá 80 cm, u nás přibližně o 30 cm méně. Pěstování stévie sladké je možné i domácích podmínkách, ale mějme na paměti, že je to bylinka náročná. Potřebuje dobré pěstební podmínky, zejména intenzivní sluneční paprsky a kvalitní zahradnický substrát s vyšším obsahem humusu.
  2. Semena stévie přichystané pro pěstování vyséváme koncem února nebo v březnu, nejlépe do skleníku. Pěstování stévie je ale možné i venku na zahradě, v nádobách nebo květináči na parapetu okna.
  3. Pokud skleník nemáme, přichystáme si nádobu na předpěstování. Mezi pěstiteli se osvědčily nádobky s průhledným víkem nebo obaly od polárkových dortů, abychom rostlině vytvořili vhodné mikroklimatické podmínky.
  4. Semena stévie sladké ze sáčku vytahujeme nějakým vhodným nástrojem, třeba pinzetou, protože jsou citlivá na plísně. Vyséváme je cca 3 cm od sebe tak, že je umisťujeme na povrch substrátu, rozhodně nezasypáváme. Zvlhčíme a zaklopíme nebo použijeme igelitový pytlík na překrytí.
  5. Klíčivosti semen dosáhneme jen tehdy, pokud nádobky umístíme na teplé místo s teplotou nad hranicí 20°C s dostatkem světla. Semenáčky pak přemístíme do květináče s obsahem perlitu, jakmile rostlinky budou vysoké cca 5 cm. Pro venkovní pěstování stévii umisťujeme ven až koncem května.
  6. Při pěstování stévie sladké používáme biologická hnojiva podle návodu na obalu. Hnojit rostlinky můžeme začít až 3 týdny po přesazení.

 

Sklízení stévie sladké a její uplatnění v domácích podmínkách

Stévii sladkou pěstujeme pro její lístky, které mají vysoký obsah stéviosidu. Lístky jednoduše otrháváme nebo ostřihneme dle potřeby, přibližně jednou až třikrát do roka během intenzivního světla. Stévie se začne rozvětvovat.

Do čaje můžeme použít čerstvé lístky, stejně tak je můžeme žvýkat. Možné je i sušení stévie a následné drcení a uskladnění v uzavřených nádobách.


Zdroj: https://www.hobbys.cz/pestujeme/pestovani-stevie-jak-pestovat-stevii-sladkou-jejiz-listy-jsou-az-45krat-sladsi-nez-cukr