Přejít k hlavnímu obsahu

Řeřicha přivolává jaro a vzpruží tělo poničené zimou

Řeřicha přivolává jaro a vzpruží tělo poničené zimou

Kdyby se daly kuchyňským bylinkám přisuzovat lidské vlastnosti, mohla by být řeřicha setá představitelka trpělivosti. Na jaře, v létě a na podzim, když truhlíky přetékají bujným kořením, si na řeřichu nikdo ani nevzpomene. Ale její semínka tiše vyčkávají. Pak přijde konec zimy, a tehdy řeřicha zažívá svých každoročních „pět minut slávy“. Když v předjaří naše oči touží po kousku zeleně a zimou potrápené tělo se neodbytně hlásí o vitaminy a minerály, nadešel čas zaset řeřichu. I když se uvádí, že vypěstovat doma řeřichu je snadné, nějaká ta záludnost na méně zkušeného zahradníka přece jenom číhá. Proč a jak pěstovat řeřichu? Nabízím pár tipů.

);">křen.

Pro všechny brukvovité je typická štiplavá chuť, a tu má i řeřicha setá. Příjemnou pálivostí připomíná ředkvičku i křen. Má i zvláštní vůni.

Řeřicha: Malá zásobárna zdraví

Jen pikantní chuť, to by bylo málo. Brukvovité rostliny nás zajímají i z hlediska zdravotního přínosu pro organismu. Řeřicha setá, ač z nich nejmenší, je vydatnou zásobárnou všeho, co tělu prospívá.

  • Řeřicha setá obsahuje značné množství vitaminu C (60 až 120 mg ve 100 g rostliny), karotenu, vitaminu A a K, vitaminy skupiny B, glykosidy.
  • Z minerálních látek to je hlavně železo, vápník a síra, hořčičné silice, ve větším množství draslík.
  • Éterické oleje obsažené v rostlině podporují látkovou výměnu a tvorbu trávících šťáv.
  • Hořčičné silice – rostlinná antibiotika – působí na mikroby bakteriostaticky, pomáhají léčit zánětlivá i některá kožní onemocnění.
  • Látky obsažené v čerstvé nati řeřichy seté příznivě ovlivňují činnost žlučníku, vyměšování žaludečních šťáv, působí močopudně a proti plísním.
  • Řeřicha je pro své účinky doporučována jako součást různých čistících kúr.
  • Posiluje organismus proti chřipce, rýmě, kašli a nachlazení.

Pěstování řeřichy

Ačkoliv bychom řeřichu mohli pěstovat celý rok, obvykle si na ni vzpomeneme v předjaří. Semena řeřichy koupíme na obvyklých místech: v květinářstvích, semenářských obchodech, v zahradnictvích, dost často i v menších venkovských drogériích. Pytlík semínek stojí kolem 10 Kč (údaj únor 2015). Musíme ale dát pozor na datum expedice: semínka by měla být jen z předešlého roku, pak rychle ztrácejí klíčivost.

Doma pro řeřichu najdeme nějakou plochou misku s rovným dnem. Tvar volíme podle toho, kde bude umístěna – bude-li to okenní parapet, hodí se užší a delší podložka, aby se na parapet vešla a nepřečnívala.

  • Misku vyložíme buničitou vatou (papírové kapesníčky ani toaletní papír se příliš neosvědčily, takže na tento případný nápad upozorňuji).
  • Vatu dostatečně provlhčíme, ale nesmí plavat.
  • Na vatu hustě nasypeme semínka.
  • Zkušení pěstitelé radí misku na první tři dny uložit někam, kde je méně světla, prý je pak řeřicha chutnější. Jen na ni nesmíme zapomenout a každý kontrolovat – vata musí být stále rovnoměrně provlhlá.
  • Po třech dnech přemístíme tácek naopak na světlé, slunné místo (okenní parapet je ideální).
  • Kontrolujeme a denně jemně zaléváme, aby byla buničina stále provlhlá.
  • Řeřicha při rychlení nesmí vyschnout, to by byl její konec, žádný oživovací proces nepomůže

Proč na vatu, když máme doma dostatek zeminy pro květiny? Řeřicha klíčí velmi bouřlivě (viz obrázek). Děložní lístky raší do podkladu a pak se rostlina prudce narovná. Na lístcích ulpívají částečky zeminy, které z rychlené bylinky před konzumací nijak nedostaneme.

Sklizeň řeřichy

Průměrně za 10 dní (sedm až 14) naroste do výšky čtyři až osm centimetrů a je připravena ke konzumaci. Větší už nebude. Jakmile začne „klopit hlavu“, je to poslední avízo k sestřihu. Pak nevratně lehne.

Nejpohodlněji se řeřicha sklízí nůžkami. Svrchu uchopíme snopek rostlinek a odstřihneme je těsně nad buničinou. Řeřicha znovu neobroste. Když sklidíme všechny rostliny, buničinu vyhodíme a začneme znovu.

Použití řeřichy v kuchyni

Řeřichu konzumuje jen čerstvou. Není to jen na ochranu vitaminu C. Tepelnou úpravou hořkne a zanechává „mydlinkovou“ pachuť. Proto ji i do polévky přidáváme až při servírování.

Řeřichou sypeme salátypomazánky, pokrmy na talíři. Labužníci se shodnou, že nejlépe chutná na krajíci čerstvého chleba s poctivým máslem.

Řeřicha jako dekorace

Řeřicha setá se někdy doporučuje jako součást jarní a velikonoční dekorace bytu (viz titulní obrázek). Jen je třeba počítat právě s její krátkou dobou života, aby krásný chundelatý zelený kožíšek nelehl už na Bílou sobotu. Výsev je třeba načasovat, což dokážeme jedině empiricky.

Autor: hobbys.cz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články