hobbys.cz

Hlíva ústřičná: Objevte 3 vybrané recepty z hlívy ústřičné!

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Konzumací hlívy ústřičné přispíváte ke snižování cholesterolu v krvi a zvyšování odolnosti organismu vůči infekcím. I když slavné československé velkopěstírny hlívy ústřičné už zanikly, k hlívě jako přírodního zdroje tělu prospěšných látek se začínáme vracet. A to je dobrá zpráva. Obzvlášť, pokud s civilizačními chorobami chceme bojovat účinně. Hlíva ústřičná je výborná surovina do polévek a omáček. Uplatnění jistě najdou i tyto tři recepty na hlívu ústřičnou ve vaší kuchyni.

Krok 1

Bramborová polévka s hlívou ústřičnou | recept

V tradiční bramborové polévce nesmí kromě brambor chybět houby a česnek. Použijete-li hlívu ústřičnou, dopřejete si chuť oblíbené polévky a zdravou dávku hub.

Co bude potřeba pro 4 osoby:

  • 300 g brambor
  • 100 g kořenové zeleniny
  • Cibule
  • Hlíva ústřičná
  • Krupky
  • 1,5 l vody
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • Sůl, kmín, majoránka
  • 2 stroužky českého česneku
  • 2 lžíce husté kyselé smetany

 

Očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli a hlívu ústřičnou nakrájíme na kousky, stejně tak brambory. Na pánvi rozehřejeme máslo, zeleninu s cibulí restujeme, přidáme krupky a hlívu ústřičnou. Přidáme sůl a kmín a necháme restovat.Zelenino-houbovou směs v pánvi zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory a vaříme doměkka.

Bramborovou polévku nakonec zahustíme zlatou jíškou připravenou z másla a mouky. Okořeníme drceným kmínem, majoránkou a krátce povaříme.

Bramborovou polévku s hlívou ústřičnou můžeme podávat. Dobrou chuť!

Krok 2

Hovězí v omáčce z hlívy ústřičné jako čína | recept

Tento pokrm z hovězího masa a omáčkou z hlívy ústřičné je ideální jako hlavní jídlo, oceníte ho i jako večeři uprostřed týdne. Recept byl prezentován na stránkách BBC. Suroviny pro 2 osoby, příprava jídla je velice rychlá.

Suroviny pro přípravu hovězího masa:

  • 350 g hovězí filet
  • 1 lžička light sójové omáčky
  • 1 ½ lžíce ústřicové omáčky
  • špetka cukru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 chilli paprička, jemně nasekaná
  • 200g baby špenátových listů
  • 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
  • špetka sušeného chilli

Pro tepelnou úpravu hlívy ústřičné:

  • 1 lžička oleje
  • 100g hlívy ústřičné
  • troška čínského černého rýžového octu nebo ocet balsamico
  • troška light sójové omáčky

Recept na přípravu hovězího masa v omáčce z hlívy ústřičné:

Hovězí maso naklepejte na tenké plátky a nakrájejte na nudličky. Přemístěte je do mísy, přidejte lžičku light sójové omáčky, ústřicovou omáčku, špetku cukru a čerstvý mletý pepř.

Rozehřejte pánev (pokud máte k dispozici, ideální je WOK pánev), nalijte olej, přidejte jemně nasekaný česnek a chilli. Zamícháme a chvíli smažíme, přidáme špenátové listy, dokud se neprohřenou, a pak přemístíme na velký servírovací talíř.

Pánev dejte zpět na plotnu, přidáme zbylý olej, hovězí maso a smažíme přibližně 3 minuty. Nalijte rýžové víno, přidejte špetku sušeného chilli. Hovězí položte na špenátové listy na talíři.

A nakonec hlíva ústřičná. Zahřejte olej na pánvi, přidejte hlívu ústřičnou a zhruba 1 minutu smažte, přidejte trošku vody, aby se houby chvíli vařily, dochuťte černým rýžovým octem nebo balsamicem a light sójovou omáčkou.

Lžící pokládejte hlívu na maso a podávejte. Dobrou chuť!

Krok 3

Paprikáš z hlívy ústřičné | recept

Příprava pokrmu je jednoduchá, jídlo nenáročné na suroviny. Paprikáš z hlívy ústřičné podáváme s krajícem chleba. Pusťte se do přípravy.

Co bude potřeba:

  • 8 zelených paprik
  • 1 větší nebo středně velká cibule
  • 50 g oleje
  • 500 g čerstvé hlívy ústřičné
  • sůl
  • 1,25 dl smetany na vaření
  • 10 g hladké mouky
  • 100 g jemného salámu

Recept na paprikáš z hlívy ústřičné:

 Přichystanou cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na oleji zpěňte. Přidejte očištěnou a pokrájenou hlívu ústřičnou, na proužky nakrájenou papriku a osolte. Směs zamácháme a dusíme 20 minut.

Hladkou mouku vsypeme do smetany na vaření, pomícháme a smetanovou směs vlijeme do pánve s hlívou. Přidáme nakrájený jemný salám a prohřejeme. Paprikáš z hlívy ústřičné je hotový. Podáváme s dobrým chlebem. Dobrou chuť!


Zdroj: https://www.hobbys.cz/recepty/hliva-ustricna-objevte-3-vybrane-recepty-z-hlivy-ustricne